Tweede F-35 squadron van de Israelische luchtmacht ingehuldigd

Een nieuwe F-35 straaljager land op de Nevatim Air Base in Zuid-Israël vanuit de Verenigde Staten . Foto IDF

De Israelische luchtmacht heeft vandaag het tweede F-35i “Adir” squadron gevechtsvliegtuigen ingehuldigd, in het bijzijn van de commandant van de Israelische luchtmacht, Amikam Norkin.

Het 116e squadron, bijgenaamd ‘Lions of the South’, komt naast het al bestaande 140e squadron ‘Golden Eagle’. Verschillende vliegtuigen van het 140e squadron worden voorlopig overgebracht naar het 116e squadron totdat nieuwe F-35i’s landen in Israël.

De Israëlische luchtmacht heeft momenteel 20 F-35i Adir-vliegtuigen en zal naar verwachting in totaal 50 vliegtuigen ontvangen zodat er tegen 2024 twee volledige squadrons zullen zijn.

Van de resterende 30 vliegtuigen zullen dit jaar naar verwachting in totaal zes vliegtuigen in Israël landen, inclusief de IAF’s experimentele F-35 die zal fungeren als een test toestel voor de geplande wijzigingen die Israel aan de F-35’s zal aanbrengen.

Voor de Israelische luchtmacht is de komst van nieuwe F-35 vliegtuigen belangrijk om het overwicht in de lucht te behouden.

De meeste F-15’s van de IAF zijn meer dan 30 jaar oud, de meerderheid is verworven in de tweede helft van de jaren ’70 en terwijl een geavanceerder squadron van de F-15, in Israël arriveerde in de jaren 1990.