Nieuw koosjer recept: ‘echte Joodse kippensoep’

In deze tijden van coronavirus, griep en wat dies meer, is er niets beters dan een echte Joodse kippensoep.

Want zoals mijn moeder altijd zei wanneer we verkouden waren of de griep hadden: “ik zal eens lekkere kippensoep maken, dan zijn jullie zo weer beter”.

En geloof het of niet het hielp altijd, dus hou ik mij nog steeds aan die regel en heb het ook mijn kinderen geleerd.

Ingrediënten

  • 1,5 kilo soepkip
  • 4 ons kipgehakt of kalfsgehakt
  • een groot ei
  • 1 eetlepel paneermeel
  • enkele takjes verse dille
  • kippenbouillonpoeder en zout en peper naar smaak
    Voor in de soep: kippenlevertjespasta of noedelsprei, of 1 prei in schijfjes gesneden

Zet de soepkip in ongeveer anderhalve liter water op, de kip moet onder staan. Breng het water aan de kook. Als het kookt, de pan van het vuur afnemen en afgieten. De kip en de pan afspoelen. De kip weer in de pan doen en opzetten met twee liter water. Aan de kook brengen en dan op heel zacht vuur laten pruttelen. Doe dat zo lang mogelijk, ideaal is als de soep de hele dag kan opstaan, het minimum is ongeveer zes uur.

Proef de soep ongeveer een uur voor het serveren. Breng de soep op smaak met de kippenbouillonblokjes (kosjere kip is van zichzelf al zout, dus misschien heeft u geen behoefte aan bouillonblokjes of vindt u een blokje genoeg, dat is ook prima) en zout en peper. Begin met niet te veel zout en peper, laat dan weer vijf minuten zacht koken en proef opnieuw.

Meng het gehakt met het ei en de paneermeel en strooi er zout overheen. Draai heel kleine balletjes en gooi ze in de soep. Laat de balletjes nog minimaal een half uur meekoken.

Eventueel kunt u kippenlevertjes toevoegen. Neem dan een ons kippenlevertjes en doe ze in een klein pannetje met kokend water. Als ze even gekookt hebben, giet u ze af en voegt u ze toe aan de soep. Laat ze nog een tijdje meekoken.Ten slotte kunt u noedels of pasta toevoegen, bijvoorbeeld tagliatelle. Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing en doe deze vlak voor het serveren in de soep, of doe in elk bordje apart wat pasta bij het opdienen van de soep.

Als u liever groente in de soep heeft, was dan drie preien en snijd ze in ringen. Laat ze de laatste tien minuten meekoken met de soep. Het is niet verstandig om zowel pasta als prei toe te voegen, dat neemt teveel van de specifieke kipsmaak weg.

Snijd vlak voor het serveren de takjes dille in zeer grove stukken en doe ze in de soep. Neem de soep van het vuur af. Nu kunt u de soep serveren.

Eet smakelijk!

Advertentie (4)