‘Vrolijk Poeriem’ een nieuwe column van Rob Fransman

2500 jaar geleden draaide koningin Esther haar echtgenoot Ahasveros om haar mooie duimpje, regelde en passant een leuke baan voor haar vader en bezorgde tegelijkertijd moordenaar Haman zijn verdiende loon.

Vandaag is dat nog steeds een bron van vreugde en daarom vieren Joden vandaag Poerim, een soort Joods carnaval. Helemaal vergelijkbaar is het niet want Poerim vertoont meestal wel goede smaak.

Het feest gaat bij orthodoxe Joden gepaard met nogal wat drankgebruik, eigenlijk zeer ongebruikelijk in die kringen. Maar met Poerim is alles anders, het is nu eenmaal het feest van de omgekeerde wereld. Het is ook het feest van de practical joke. In Nederland is het bedenken van meestal goeiig bedrog tot kunst verheven. Vooral het NIW slaagt er vaak in om tussen de serieuze berichtgeving onzin te verstoppen. Hoe ongeloofwaardiger het bericht, des te leuker is het als mensen er intrappen.

Zoals vorig jaar toen hoofdredacteur Esther Voet mededeelde naar Israël te vertrekken. Haar plaats bij het NIW zou worden ingenomen door Arnon Grunberg. Dat leverde – op zijn minst – nogal wat gemengde reacties op. Ik geloof dat er een paar jaar geleden ook een keer als vaststaand feit werd beweerd dat er een fusie tussen LJG en NIK ophanden was. Wie dat serieus nam leefde niet in Nederland. In het NIW van deze week staan ongetwijfeld ook wel een paar hoaxen. Ik denk dat ik er één gevonden heb, volgende week lees ik wel of ik bijdehand genoeg ben.

Screenshot YouTube

Grappen zijn het leukst als de bedrogene zelf het hardst lacht over hoe hij in de maling is genomen. Rabbijnen van de LJG denken lang na over hun jaarlijkse Poerimgrap. Het ene jaar is die meer geslaagd dan het andere.

Dit jaar ontvingen de leden een mailing dat er i.v.m. het coronavirus een speciaal ontwikkelde mondkeppel ontwikkeld is. Vanaf 9 maart verkrijgbaar in de sjoel van de LJG, gratis voor leden, €2,50 voor niet-leden. Toegegeven, niet de allerleukste grap.

Maar toch denk ik dat zich heus wel een paar mensen voor het ding hadden gemeld. We zullen het nooit weten want (leerling?)journaliste Olga Ketellapper tetterde in Het Parool: ”Liberaal Joodse Gemeente haalt grap uit: Mondkeppels tegen corona.” Weg grap, daar kun je niet tegenop als rabbinale humorist.

Overigens was het artikeltje op internet al snel voorzien van zeer onaardig commentaar. Te verwachten natuurlijk, want wat er ook over een Joods of Israëlisch onderwerp geschreven wordt, de altijd wakkere reaguurder die niets tegen Joden heeft, slaapt nooit.

Nu is het wel zo dat de kleine Joodse gemeenschap veel invloed heeft. Daarom lijkt het net of het in Amsterdam voortdurend Poerim is. Bijvoorbeeld: Onze straten zijn te veel naar veel witte mannen genoemd. Een commissie heeft bedacht dat dat anders moet. ‘Straatnamen moeten een afspiegeling van de stad zijn.

Meer vrouwen op de straatnaambordjes, liefst van kleur,’ ijvert een actiegroep.  De gemeente belooft zijn best te zullen doen. Is een Poerimgrap toch?

De gemeente Amsterdam mag huiseigenaars dwingen om hun daken beschikbaar te stellen voor zonnepanelen. Is een Poerimgrap toch?

Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink (Groot Waanzinnige genoemd door een bevriende twitteraar) vertelt vandaag in Het Parool dat hij best een nog linkser stadsbestuur zou willen. Is een Poerimgrap toch?

Amsterdam wil in 2040 helemaal aardgasvrij verwarmen . Verplichte stadsverwarming! Is een Poerimgrap toch?

Nee hoor, niks Poerimgrappen. Gewoon hedendaagse werkelijkheid van een – in de woorden van de wethouder – kneiterlinks stadsbestuur.

Desondanks wens ik u een fijn feest toe. Poerim Sameach!