Kibboets Yad Mordechai hield in 1948 het grote Egyptische leger vijf dagen tegen

Het punt waar de Egyptische soldaten werden tegengehouden. Screenshot YouTube

In het kader van onze serie “Israël komt naar u toe zolang u niet naar Israël kunt komen’ brengen we vandaag een bezoek aan kibboets Yad Mordechai in zuid Israël waar een 1948 een handjvol kibboets bewoners en twintig Haganah strijders er in slaagden het Egyptische leger vijf dagen tegen te houden.

De Slag bij Yad Mordechai werd uitgevochten tussen Egypte en Israël in de Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948, bij de kibboets Yad Mordechai.

De Egyptenaren vielen de nederzetting verschillende keren aan op 19 en 20 mei, maar slaagden er niet in ze te veroveren. Op 23 mei werd een laatste aanval ingezet, waarbij de Egyptenaren erin slaagden een deel van Yad Mordechai te veroveren, waarna de Israëlische verdedigers zich terugtrokken.

De kibboetsbewoners, geholpen door twintig Hagannah-strijders, hielden de Egyptenaren vijf dagen tegen. Dit gaf de Israëlische troepen de tijd om zich voor te bereiden op de opmars van de Egyptenaren naar het noorden, en ze slaagden erin de Egyptische opmars bij Ad Halom minder dan een week later te stoppen.

Advertentie (4)