Israëlisch bedrijf komt met ‘aanraakvrije toekomst’ via Bluetooth

Sonarax maakt tijdregistratietechnologie contactloos.Foto Sonarax

Al eerder schreven wij over Sonarax, het Israëlische bedrijf dat een app had ontwikkeld die gebruik maakt van ultrasone geluidsgolven in plaats van Bluetooth om afstand te bewaren.

Maar in een tijd waarin wij op onze hoede zijn voor het aanraken van liftknoppen, betaalautomaten, intercoms, vingerafdrukscanners, tijdklokken van werknemers en alle andere oppervlakken die door talloze handen worden aangeraakt, komt Sonarax met een kant-en-klare ultrasone datatransmissietechnologie voor die nieuwe aanrakingsloze realiteit.

De Israëlische startup Sonarax is klaar voor die nieuwe aanrakingsloze realiteit met een kant-en-klare ultrasone datatransmissietechnologie.

Je hoeft alleen je smartphone aan te raken om in te checken, uit te checken of met de lift te gaan.

“Ultrasone data connectiviteit is een geweldige oplossing voor veel taken”, zegt Sonarax Chief Commercial Officer Nimrod May tegen ISRAEL21c.

De machine-naar-machine-technologie maakt gebruik van geluidsgolven om gegevens over te dragen tussen apparaten die zijn uitgerust met een luidspreker en microfoon.

Om de gegevensuitwisseling te laten werken, moet Sonarax’s SDK (softwareontwikkelingskit) aan beide kanten worden geïmplementeerd. Op je mobiele telefoon kan het worden toegevoegd aan een bestaande of speciale app.

Foto Sonarax

Zo zullen medewerkers hun smartphone bijvoorbeeld bij een toegangscontroleapparaat houden om het kantoorgebouw binnen te gaan, de lift op te roepen en bij een tijdklok in-of uit te checken. De audiosignalen communiceren automatisch zodra de gebruiker de luidspreker van de telefoon opent.

“Het begon allemaal met Roni Papo, een ingenieur van de Technion, die de visie en passie had om geluidsgolven te gebruiken om gegevens te leveren”, zegt May. “Hij ontwikkelde algoritmen om gegevens in kleine pakketten over geluidsgolven te verzenden.”

Papo koos voor een ultrasoon bereik dat mensen niet kunnen horen (het stoort honden ook niet, zegt May).

Klanten gebruiken de bekroonde technologie van de startup voor handenvrije toegang, betalingen, authenticatie, locatiegebaseerde diensten, marketingpromoties en positionering binnenshuis.

Sommige Europese universiteiten hebben de SDK ingebouwd in touchpads in de klas en in apps voor studenten voor verificatie van de aanwezigheid.

Een Europees museum plaatste het op de bezoekersapp voor navigatie binnenshuis en informatie. Fans in een Israëlisch sportstadion gebruikten het om een ​​sonische lichtshow te geven in combinatie met het PA-systeem van het stadion.

En toen kwam de pandemie.

‘Vier maanden geleden begon een onzichtbare vijand ons leven te beïnvloeden en ons te laten nadenken over de manier waarop we omgaan met onze fysieke omgeving’, zegt May.

“We werden ons meer bewust van mogelijke gevaren van het indrukken van de knoppen op een automaat, geldautomaat of voetgangersoversteekplaats.”

Fabrikanten van liften en toegangscontrolesystemen – zelfs casinospellen – hebben Sonarax benaderd om hen te helpen contactloze opties aan te bieden.

‘Mensen zullen hun mobiele telefoon als derde hand gebruiken’, zegt May.

De technologie van Sonarax biedt ook een effectief hulpmiddel voor sociale afstand, zegt May.

“Soundwaves kunnen afstand en positionering meten. Zo kan iedereen een app starten om ervoor te zorgen dat mensen de juiste sociale afstand bewaren. Onze SDK zou de parameter kalibreren en mensen informeren als ze de grens overschrijden. ”

Google en Apple zijn onlangs een joint venture aangekondigd om contact-tracering mogelijk te maken met behulp van Bluetooth-technologie.

“Bluetooth is echter niet zo goed als wat we aanbieden”, vertelt Sonelax VP-product Ariel Ben Lulu aan ISRAEL21c.

“Ultrasone transmissie is veel nauwkeuriger, veiliger, privé en kostenbesparend. Het is zelfs ‘groener’ omdat het geen radiofrequentie-emissies heeft. ”

Wat maakt het nauwkeuriger?

“In tegenstelling tot Wi-Fi en Bluetooth, die gebruik maken van hoogfrequente radiogolven die door muren of andere harde oppervlakken gaan, gaan ultrasone golven niet door muren heen en kunnen ze in elke gedefinieerde ruimte worden gehouden”, legt Ben Lulu uit.

‘Als iemand in het volgende kantoor corona heeft, geeft Bluetooth of wifi aan dat de persoon naast je staat. Onze oplossing zal dergelijke gegevens niet valselijk lezen en rapporteren omdat we in staat zijn om locaties tot een afstand van 30 centimeter nauwkeurig te onderscheiden. Risico-indicatie is dus veel betrouwbaarder. ”

Onder leiding van hightech ondernemer en Sonarax CEO Uri Heller heeft Sonarax 14 medewerkers in haar kantoor in Haifa. In het nabijgelegen Technion blijven studenten extra toepassingen voor de technologie vinden.

Foto Sonarax

“Het helpen om de risico’s van virusoverdracht bij het delen en aanraken van touchpads te vertragen of te stoppen, of het nu gaat om toegangspoorten of het doen van betalingen, is onze grootste drijfveer om deze technologie beschikbaar te maken”, aldus Heller.

“De curve afvlakken door alledaagse sociale afstand praktijken is waar alle gemeenschappen naar streven, en instellingen en bedrijven zijn op zoek naar praktische antwoorden die geen zware investeringen of ingrijpende herinrichting van hun bestaande systemen vereisen. We zijn hier om die antwoorden te geven. ‘

Sonarax is niet zonder concurrentie. Ultrasone datatransmissie vormt ook de basis van twee andere bedrijven, Listnr en Copsonic.

Ben Lulu beweert dat Sonarax-technologie 10 keer sneller en dus betrouwbaarder is.

‘Een groot probleem is de snelheid waarmee we gegevens kunnen verzenden. We kunnen 1.000 bits per seconde verzenden, terwijl onze concurrenten slechts 200 bits per seconde kunnen verzenden ”, zegt hij.

“En we hebben unieke mogelijkheden, waaronder de mogelijkheid om te werken tijdens beweging, wat betekent dat je niet stil hoeft te blijven tijdens het communiceren.”

Mei concludeert: “Dit is onze tijd om te bewijzen dat ultrasone connectiviteit een geweldige technologie is die de wereld een betere plek kan maken.”

Klik hier voor meer informatie