Israëlische startup komt met technologie om ademhaling van virus patiënten op afstand te monitoren

Foto BreathVision

Een technologie die de ademhaling van patiënten met het coronavirus op afstand monitoort is door de Israëlische start-up BreatheVision ontwikkeld. Blootstelling van het medisch personeel aan de infectieziekte kan hiermee tot een minimum worden beperkt.

“Ons systeem heeft twee driehoekige markeringen van ongeveer vijf centimeter lang die op de borst en buik van de patiënt moeten worden aangebracht om hun ademhalingsfrequentie en ademhalingsdiepte te controleren”, vertelde CEO en mede-oprichter van het bedrijf, Menashe Terem, aan The Jerusalem Post.

“De apparaten zenden via Bluetooth in ziekenhuizen de informatie die ze verzamelen naar een tablet of computer, -verbinding de informatie die ze verzamelen i terwijl voor patiënten thuis een smartphone kan worden gebruikt.”

“Terwijl de patiënten de twee markers ook kunnen dragen als ze zich verplaatsen, komen de meest gevaarlijke momenten bij problemen met de ademhaling voor bij mensen die slapen of in coma zijn,” zei hij.

Het bedrijf heeft gewerkt aan astma en chronische obstructieve longziekte (COPD) en heeft algoritmen ontwikkeld die symptomen kunnen identificeren die verband houden met deze aandoeningen. Het richt zich momenteel op COVID-19 en op patiënten die herstellen van een operatie onder volledige anesthesie.

BreatheVision is in 2013 opgericht door natuurkundige Ditza Auerbach, de technisch directeur van het bedrijf, nadat ze haar moeder verloor, wiens ademhalingsproblemen plotseling verergerden. Door het gebrek aan toezicht kon haar moeder niet onmiddellijk worden behandeld.

Wanneer coronavirus patiënten een ademhalingscrisis doormaken, verhoogt hun lichaam de ademhalingsfrequentie en na een tijdje wordt het moe, zei Terem. Wanneer dit gebeurt, neemt de ademhalingsfrequentie af en levert deze mogelijk onvoldoende zuurstof op, waardoor de patiënt sterft. Om deze reden is constante monitoring van deze patiënten cruciaal. De technologie van het bedrijf helpt dit op afstand te bereiken, zodat artsen en verpleegkundigen niet constant worden blootgesteld aan besmetting, zei hij.

BreatheVision is een proefprogramma in het Ichilov-ziekenhuis in Tel Aviv gestart.
“De ziekenhuizen waarmee we samenwerken, overwegen ook om het systeem te gebruiken om patiënten te monitoren die momenteel in quarantaine hotels zijn,” zei Terem.

Na afronding van de pilot bij Ichilov is het bedrijf van plan nog twee pilots te lanceren in twee ziekenhuizen in de Verenigde Staten.

BreatheVision heeft verschillende subsidies ontvangen van de Israel Innovation Authority.

Advertentie (4)