Voor het eerst landt een vliegtuig uit de Verenigde Arabische Emiraten in Israël

Het vliegtuig uit de VAE op Ben Gurion Airport. Screenshot video

Voor het eerst in de geschiedenis is er op dinsdagavond een vliegtuig uit de Verenigde Arabische Emiraten op Ben Gurion Airport geland. Het vliegtuig was geladen met medische hulpgoederen voor Palestijnen.

De vrachtvlucht kwam rechtstreeks uit Abu Dhabi en bracht humanitaire hulp voor Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en Gaza. Onder de verstrekte hulp was 16 ton medische benodigdheden, waaronder persoonlijke beschermingsmiddelen en 10 ventilatoren.

Wat deze vlucht zo bijzonder maakt is dat de Verenigde Arabische Emiraten geen formele diplomatieke banden met Israël hebben.

Het vliegtuig droeg geen logo van Etihad Airways, de luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken coördineerde de vlucht.

De vlucht vindt plaats te midden van opwarmende banden tussen Israël en de Golfstaten. Drie van de zes Arabische Golfstaten hebben de afgelopen weken interesse getoond om op medisch gebied met Israël samen te werken.

Een woordvoerder van Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken hoopt in de nabije toekomst meer vluchten uit de Golfstaten te kunnen verwelkomen.

De Iraanse president Khameini keurde de vlucht af en noemde het “verraad”. “Vandaag hebben sommige Perzische Golfstaten het grootste verraad gepleegd tegen hun eigen geschiedenis en de geschiedenis van de Arabische wereld, ze hebben Palestina verraden door Israël te steunen. Zullen de naties van deze staten het verraad van hun leiders tolereren?”

Voor het gemak ging hij niet in op het feit dat het vliegtuig hulpgoederen voor de Palestijnse gemeenschap vervoerde.

Advertentie (4)