Het Hadassa ziekenhuis behandelt virus patiënt met nieuw geconcentreerd passief vaccin

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Het Hadassah Medical Center in Jeruzalem / Ein Kerem heeft zijn eerste COVID-19- patiënt behandeld met een nieuw ‘passief vaccin’. Het middel is samen met het Israëlische biofarmaceutische bedrijf Kamada ontwikkeld. Volgens Hadassah-directeur Zeev Rotstein ‘reageerde de patiënt positief op de behandeling’.

Hij voegde daaraan toe dat “Haar bloedstroom begon te verbeteren. We houden onze vingers gekruist voor de verdere succesvolle behandeling van deze patiënt.”

Hoewel hij geen details over de patiënt kon delen, beschreef hij haar als een jonge vrouw die leed aan verschillende onderliggende medische aandoeningen. Ze ligt al weken in het ziekenhuis. Hij zei dat andere behandelingen geen resultaten hebben opgeleverd.

Het antilichaam concentraat (immunoglobuline of IgG) is ontwikkeld met behulp van plasma dat Hadassah heeft afgenomen bij ex-corona-patiënten die de ziekte hebben gehad en nu negatief testen op het virus.

Wie besmet raakt met een virus, inclusief het nieuwe coronavirus, ontwikkelt speciale antivirus proteïnen of antilichamen in hun plasma. Deze antilichamen kunnen zieke patiënten helpen het virus te verslaan.

Passieve immunisatie is wanneer een patiënt de voorgevormde antilichamen krijgt toegediend. Bij een actief vaccin wordt de patiënt geïnjecteerd met een dode of verzwakte versie van een virus waardoor het immuunsysteem zelf antilichamen gaat aanmaken.

Hadassah heeft 40 liter plasma kunnen verzamelen, wat genoeg was om een serum te produceren voor 70 patiënten.

Rotstein zei dat het vaccin, dat ook wel een geneesmiddel zou kunnen worden genoemd zal worden ingezet bij COVID-19-patiënten van wie de situatie verslechtert en een booster nodig hebben om de ziekte te bestrijden. Het kan echter ook profylactisch worden gebruikt in gevallen waarin een patiënt die door andere aandoeningen risico loopt en besmet is geraakt met het coronavirus.

Hoewel dit het eerste antilichaam concentraat is dat aan een patiënt wordt toegediend, zijn verschillende Israëlische patiënten via transfusie behandeld met bevroren plasma. In april verbeterde de situatie van een 29-jarige haredi coronavirus-patiënt die wordt behandeld in het Samson Assuta Ashdod University Hospital naar verluidt van ernstige naar ernstige maar stabiele toestand. Patiënten werden ook behandeld in onder meer het Yitzhak Shamir Medical Center in Be’er Ya’acov.

MDA verzamelt al meer dan 30 jaar plasma. Plasma met antilichamen werd gebruikt om patiënten met SARS te behandelen tijdens de uitbraak in 2002. Bovendien bood Israël een vergelijkbare behandeling aan voor patiënten met West-Nijl-koorts.

Advertentie (4)