Marc de Hond overleden

Marc de Hond

Bronnen binnen de Joodse gemeenschap hebben het treurige bericht bevestigd dat Marc de Hond (42) is overleden. De Nederlands tv-presentator, ondernemer, schrijver, theatermaker en voormalig speler van het Nederlands rolstoelbasketbalteam is tevens de oudste zoon van opiniepeiler Maurice de Hond.

Als 18-jarige jongen stopte Marc met zijn studie en richtte internetbedrijven Hatchoo! en Veiling.com op. In 2002 werd bij De Hond een tumor ontdekt in zijn ruggenmerg. De tumor verwijderd, maar na een van de operaties raakten de zenuwen in zijn ruggenmerg bekneld.

Doordat het medisch personeel niet tijdig heeft ingegrepen, raakte Marc gedeeltelijk verlamd en belandde voor de rest van zijn leven in een rolstoel. Desalniettemin liet De Hond zich hierdoor niet ‘klein maken’ en was nog altijd even positief ingesteld, humoristisch en ondernemend als voorheen. Nadien heeft hij zich ook jarenlang ingezet voor tal van goede doelen in Nederland.

Gedurende zijn leven was Marc betrokken bij diverse Joodse aangelegenheden. Zo was Marc de Hond, zelf net als de meeste Nederlandse Joden meer “cultureel Joods dan religieus”, jarenlang aanwezig bij de jaarlijks terugkerende Joodse voetbaldag in Amstelveen “Jom HaVoetbal” (Hebreeuws-Nederlandse woordspeling voor ‘Dag van de voetbal’), waar hij tot zijn verlamming keeper was van een van de voetbalteams. Zijn vader Maurice fungeert al decennia als scheidsrechter op hetzelfde event.

De moeder van Marc de Hond, Jasmin Busnach, is op jonge leeftijd overleden. Hij heeft een broer, een halfbroer en drie halfzusjes. Afgelopen jaar is De Hond getrouwd met meerkamp-atlete Remona Fransen. Hij laat twee jonge kinderen achter, een dochter en een zoon.

Zoals de Joodse uitdrukking luidt “Moge zijn ziel gebundeld worden in de bundel van het eeuwige leven.”

De redactie van joods.nl wenst de nabestaanden veel sterkte toe.