Het belangrijkste nieuws van vandaag uit Israel en daarbuiten

De Dam in Amsterdam. Screenshot tv

Vanaf vandaag geven wij u dagelijks een overzicht van het belangrijkste nieuws, met links naar de verschillende artikelen.

De column van Simon Soesan, “Allemaal nep” over Femke Halsema en haar handelen als burgemeester van Amsterdam, die gisteren in Joods.nl verscheen houdt de gemoederen nog steeds bezig. Het artikel heeft velen er toe gebracht de column te voorzien van eigen commentaar en te delen op social media.

In Israël loopt het aantal besmettingen gestaag op. Dinsdag liet een stijging van 116 nieuwe besmettingsgevallen zien en vijf nieuwe doden. Er wordt overwogen om de middelbare scholen weer te sluiten en de zomervakantie voor die leerlingen nu al te laten beginnen. Of dat het aantal besmettingen zal doen afnemen wordt betwijfeld, veel scholieren zullen dan buiten met elkaar in aanraking komen. Lees hier het artikel.

Voetbalsupporters zijn niet welkom in de Israëlische voetbalstadions nu de competitie weer van start is gegaan. Niemand had er rekening mee gehouden dat supporters buiten de stadions in grote groepen de wedstrijd zouden volgen. Supporters begrijpen het niet. Ze mogen wel naar het strand, maar niet naar het stadion. Lees hier verder.

De IDF heeft in het gebied rond Misgav Am aan de Libanese grens in coördinatie met met UNIFIL gepatrouilleerd. Daarbij werden twee Merkava tanks ingezet, begeleid door een aantal infanterie eenheden. Het Libanese leger was ook aanwezig, de blauwe lijn werd niet overschreden. Lees het hier.

Wie trekt er aan de touwtjes in Israël? Nee, niet wat u denkt, geen minister, zelfs niet Netanyahu. Het zijn de topambtenaren van de diverse ministeries, zoals die dat de afgelopen maanden duidelijk hebben gemaakt. Lees hier het artikel.

Ook headline nieuws in Israël. Premier Netanyahu heeft de leider van de oppositie in de Knesset, Yair Lapid, informatie gegeven over veiligheidszaken, het coronavirus en meer van dat soort ‘geheime’ informatie. Dit was hun eerste officiële ontmoeting. Of de bijeenkomst gezellig is geweest kunt u hier lezen.

Noorwegen roert zich ook in het annexatie debat. “Het zou het potentieel voor een tweestatenoplossing ondermijnen” zegt de Noorse minister van Buitenlandse Zaken. Hij spreekt namens een groep gulle geldgevers die de zakken van de niet-gekozen Palestijnse leiders gevuld houden. Het staat hier.

Niet geheel verrassend vergelijken Palestijnse activisten het politiegeweld in de Verenigde Staten met dat van Israël tegen Palestijnse terroristen. Lees het hier.

Jordanië zegt vijf mannen voor de rechtbank te hebben staan die aanslagen op Israëliërs wilden plegen. Niemand weet of het verhaal klopt.

Het Technion in Haifa geeft gratis hand protheses aan kinderen in Israël, de Westbank en Syrië. Mooi gebaar dat je niet in de de Nederlandse media zult lezen maar wel hier.

De Joodse gemeenschap van in Los Angeles, waar ongeveer 600.000 joden wonen, is nog aan het bijkomen van de rellen waarbij vernieling en vandalisme plaats vond met een antisemitisch character. Wat daar allemaal is voorgevallen leest u hier.

Dinsdag vond er een voorval plaats tussen dieven en IDF soldaten in de Negev waarbij er geprobeerd werd wapens en munitie te stelen op klaarlichte dag. Hoe dat afliep kunt u hier lezen.

De treinen in Israël staan al een tijdje stil van wegen dat virus met die Mexicaanse biernaam. Men wil ze op 8 juni weer laten rijden, maar of dat gaat gebeuren is niet zeker nu er angst heerst voor meer virus besmettingen, leest u hier.

In München is het verboden de gele ster die Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog van de nazis moesten dragen, te gebruiken bij demonstraties. Steeds vaker wordt de Holocaust misbruikt door demonstranten.

Hoe moet dat nu verder nu de Verenigde Staten druk op Israël uitoefenen de Chinezen buiten de deur te houden. Weer een probleem voor Netanyahu erbij, zoals hier kunt lezen.

In Amerika zitten duizenden jonge Israëliërs zonder werkvergunning. Ze zijn ontslagen door de coronacrisis en hebben geen recht op een uitkering. Vaak hebben ze ook geen geld om terug naar huis te keren. Lees het hier.

Mogelijk dat de ergste rellen in Amerika voorbij zijn, in ieder geval zijn er meer vreedzame demonstraties dan gewelddadige staat in dit artikel.

Zweden heeft een van de hoogste sterftecijfers per hoofd van de bevolking ter wereld. Het stelt nu vragen aan de wijze waarop het is omgaan met het coronavirus.