Sheba ziekenhuis eerste in de wereld met omgekeerde gepersonaliseerde ‘kanker-geneeskunde proef’

Kanker tumoren. Screenshot YouTube

Voor het eerst wordt middels een klinische studie bij mensen gekeken of het leven van patiënten kan worden verlengd of zelfs gered door het vermogen van kanker te neutraliseren door de natuurlijke immuun-afweermechanismen van een patiënt te blokkeren.

De klinische studie met 40 patiënten, bedacht en geleid door prof. Gal Markel, directeur van het Ella Lemelbaum Institute for Immuno-Oncology van het Sheba Medical Center, zal resistent gemetastaseerd melanoom, triple-negatieve borstkanker, niercelcarcinoom en niet-kleincellige cellen behandelen.

“De nieuwe methodologie van Immunicom betekent een ommekeer in vergelijking met traditionele zorgstandaarden en biedt de mogelijkheid om veel betere klinische resultaten te bereiken met minder bijwerkingen van de behandeling”, vertelde Markel.

Hij zei dat zijn team bij Sheba de afgelopen drie jaar heeft gewerkt aan een medicijnconcept dat ze ‘omgekeerde gepersonaliseerde geneeskunde’ noemen.

“Met gepersonaliseerde geneeskunde identificeren we het gen of het kenmerk van de patiënt en passen we vervolgens het juiste protocol of medicijn toe of ontwikkelen we iets persoonlijks voor de patiënt”, legt Markel uit. “Immunotherapie is wanneer we het immuunsysteem gebruiken – het beste gepersonaliseerde medicijn in de strijd tegen kanker.”

Tegenwoordig zijn er al meerdere medicijnen die het immuunsysteem van de patiënt kunnen benutten. De uitdaging is dat deze medicijnen slechts bij ongeveer een derde van de patiënten werken, terwijl de resterende twee derde vaak weinig behandelingsopties heeft.

Het team van Markel besloot om een ​​nieuwe aanpak te proberen: in plaats van het medicijn af te stemmen op de patiënt, passen ze de patiënt aan om met het immunotherapie- medicijn te werken.

Kankercellen kunnen zichzelf beschermen tegen het immuunsysteem door zogenaamde lokvogel eiwitten of receptoren af ​​te scheiden. Deze eiwitten circuleren in de bloedbaan van een patiënt en blokkeren het vermogen van het immuunsysteem om tegen de kanker te werken. Als zodanig kunnen ze, zelfs als bestaande immunotherapie-geneesmiddelen worden toegediend, niet op volle capaciteit werken en is hun effectiviteit beperkt.

“De enige manier om deze eiwitten te neutraliseren, is ze te verwijderen of uit de bloedbaan te filteren, wat hun effect zou elimineren en dan kan het immuunsysteem zijn antikankereffect afscheiden en kan het worden aangewend met bestaande medicijnen”, legt Markel uit.

Immunicom uit San Diego heeft de technologie ontwikkeld om deze eiwitten uit te filteren en ontving onlangs een “Doorbraak” -aanduiding van de FDA voor haar systeem.

Het LW-02 plasmafiltratiesysteem van het bedrijf is een wegwerpapparaat dat is bekleed met een zeer selectieve verbinding die alleen aan deze lok receptoren bindt. Wanneer plasma door het apparaat wordt geleid, komt het eruit zonder deze lok receptoren.

Het immunoforese-proces kan worden gelijkgesteld met dialyse, dat wordt gebruikt om het bloed van een patiënt te filteren van gifstoffen en het bloed vervolgens in een gesloten cirkel terug te geven aan de patiënt.

“Door dit proces vaak genoeg te doen, denken we dat het de suppressieve receptoren in het bloed voldoende zal verlagen zodat de therapieën zullen werken,” zei Markel.

Hij merkte op dat het bestaan ​​van deze eiwitten bekend is sinds de jaren negentig, maar tot nu toe is het niemand gelukt ze kwijt te raken.

Markel zei dat het proces, dat naar verwachting twee en een half jaar duurt, wordt gefinancierd door Immunicom met de steun van een subsidie ​​van de Samueli Foundation, zal worden uitgevoerd door Hagit Harati, hoofdverpleegkundige en mede-oprichter van Sheba’s Immunophoresis Unit.

“Het belangrijkste voor mij is het verbeteren van de overleving en kwaliteit van leven van kankerpatiënten”, aldus Markel. ‘We willen doen wat goed is voor patiënten.’
Hij zei dat er met deze proef echte hoop is ‘dat we dat kunnen laten gebeuren’.

Advertentie (4)