3200 jaar oud Kanaänitisch fort gevonden in zuid Israël

DCIM109MEDIADJI_0028.JPG

De Israël Antiquities Authority (IAA) heeft bekendgemaakt dat er bij de zuid Israëlische stad Kiryat Gat een 3.200 jaar oud Kanaänitisch fort is gevonden in een gebied waar vele veldslagen werden uitgevonden.

Het uit de 12e eeuw voor de gewone jaartelling stammend fort, gevonden naast Kibbutz Gal On en de Guvrin-stroom werd gebouwd door de Egyptenaren die destijds over het gebied regeerden als verdediging tegen de Filistijnen.

Tekening IAA hoe het fort eruit heeft gezien

Uiteindelijk verlieten de Egyptenaren de citadel, wat leidde tot de vernietiging van veel Kanaänitische steden, waarschijnlijk door de Filistijnen.

Volgens Saar Ganor en Itamar Weissbein, de archeologen van de IAA betrokken bij deze opgraving, is de opgegraven structuur 18 meter lang en 18 meter breed, met torens in de vier hoeken voor een uitkijkpost.

Ook zeiden ze dat er een enorme drempel met een gewicht van 3 ton bewaard is gebleven.

Kanaänitische kruiken in de citadel van Galon. Foto door Saar Ganor /IAA

Ook bleek er binnen een erf te zijn met bakstenen bestrating en kolommen, geflankeerd door kamers waarin honderden stukken aardewerk werden ontdekt, sommige zelfs nog heel, waaronder veel schalen die in Egyptische stijl zijn gemaakt. Een kom en een mok werden waarschijnlijk gebruikt voor aanbidding, zeiden de archeologen.

Een van de vrijwilligers met een opgegraven kan. Foto IAA

“De citadel die we ontdekten, biedt een kijkje in de geopolitieke realiteit die wordt beschreven in het Boek Rechters, waar de Kanaänieten, Israëlieten en Filistijnen tegen elkaar streden”, zeiden Ganor en Weissbein in de verklaring.

Het uit de 12e eeuw voor de gewone jaartelling stammend fort werd gevonden in de buurt van Kibbutz Gal On en gebouwd door de Egyptenaren
Een andere jonge vrijwilliger met haar vondst. Foto IAA

“Het land Kanaän werd in die tijd geregeerd door de Egyptenaren en de inwoners waren hun beschermelingen”, zeiden ze. “Maar tijdens de 12e eeuw voor de gewone jaartelling, verschenen er plotseling twee centrale spelers in het gebied: de Israëlieten en de Filistijnen. En zo begon een reeks van bloedige territoriale gevechten.

Potten en schalen . Foto Daphne Gas /IAA

“De Israëlieten vestigden zich in onversterkte gemeenschappen op de centrale bergrug, terwijl de Filistijnen aan de macht kwamen langs de zuidelijke Middellandse Zeekust en daar steden bouwden zoals Ashdod, Ashkelon en Gat”, voegde ze eraan toe. “In een poging meer land te veroveren, streden de Filistijnen tegen de Egyptenaren en de Kanaänieten aan de grens, die waarschijnlijk langs de Guvrin-stroom liep tussen het Filistijnse koninkrijk Gat en het Kanaänitische koninkrijk Lachis.”

Vrijwilligers aan het werk. Foto IAA

“De Gal On Citadel werd schijnbaar gebouwd als onderdeel van een Kanaänitisch-Egyptische poging om de nieuwe geopolitieke situatie het hoofd te bieden.

“De citadel is gebouwd op een strategische plek, met uitzicht op de hoofdweg langs de Guvrin-stroom die de kuststreek verbond met de laaglanden van Judea.”

Volgens de verklaring is dit niet het eerste fort wat is ontdekt en zijn er vergelijkbare Egyptische forten uit dezelfde periode elders in Israël ontdekt.

De citadel is gevonden bij opgravingen uitgevoerd door onder andere schoolkinderen uit Beersheba en studenten van de Nahshon pre-militaire academie.

De site wordt dinsdag in samenwerking met KKL-JNF tijdens een ceremonie opengesteld voor het publiek. Bezoeken zijn gratis.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!