Israëlische gorgeltest op het coronavirus wordt op Europeesche luchthavens ingezet

Het gorgel virus test apparaat. Foto Newsight Imaging

Een gorgeltest op het coronavirus, ontwikkeld door het bedrijf Newsight van Assoolin samen met Sheba Medical Center onder het pas opgerichte Virusight Diagnostic, wordt naar luchthavens gebracht door ICTS Europe, een beveiligingsbedrijf dat actief is op meer dan 120 luchthavens in 23 landen.

In de eerste pilotfase wordt een passagier die positief test, voor een standaard swabtest gestuurd.

ICTS heeft zojuist ingestemd met het testen van de SpectraLIT en heeft een intentieverklaring ondertekend waarin wordt verklaard dat het internationaal zal worden uitgerold als het effectief blijkt te zijn, zodra de goedkeuring van de regelgevende instanties is ontvangen.

Doordat pilot-programma’s voor de tests al aan de gang zijn in 12 internationale ziekenhuizen kunnen de tests binnen enkele dagen of weken op twee Europese luchthavens worden ingevoerd.

De SpectraLIT-test, die de noodzaak van uitstrijkjes en laboratoriumverwerking elimineert, werkt op basis van zelfbediening, waarbij passagiers eenvoudigweg worden gevraagd om te gorgelen met 10 milliliter speciaal mondwater en vervolgens in een buisje te spugen. “Het zal niet meer ongemakkelijk blijken te zijn dan het controleren van vingerafdrukken”, zei Eli Assoolin die het ontwikkelingsteam leidde, aan de Times of Israel.

“We denken dat onze oplossing de de facto oplossing voor vliegreizen zal zijn”, vertelde Assoolin aan The Times of Israel, waaraan hij toevoegde hij verwacht “dat de screeningsmethode snel zal worden op twee Europese luchthavens zal worden geïntegreerd in zelfbedieningskraampjes die ICTS al heeft voor het controleren van de lichaamstemperatuur en het printen van instapkaarten.

“Zodra het apparaat zichzelf bewijst op één luchthaven, kunnen we het – binnen een maand inclusief training en alles – naar tientallen luchthavens brengen”, verklaarde hij.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!