Kanaänitisch paleis met grote wijnkelders werd 3700 jaar geleden door een aardbeving verwoest

Een gebouw met een loopgraaf er doorheen op de archeologische vindplaats Tel Kabri. FotoTel Kabri-onderzoeksteam via de Universiteit van Haifa

Het heeft jaren geduurd maar eindelijk heeft een gezamenlijk Israëlisch-Amerikaans team van archeologen ontdekt wat de oorzaak was van de plotselinge verlating van een oud Kanaänitisch paleis met goed gevulde wijnkelders. De oorzaak was een aardbeving.

Het onderzoek op de Tel Kabri-site in de regio West-Galilea werd mede geleid door Assaf Yasur-Landau, een professor in mediterrane archeologie aan de Universiteit van Haifa, en Eric Cline, een professor in klassiekers en antropologie aan de George Washington University, de VS

Op het 75 hectare grote terrein,gelegen op het land van Kibbutz Kabri, werden opgravingen uitgevoerd naar de restanten van een Kanaänitisch paleis en een stad uit 1900-1700 vGT.

“Jarenlang vroegen we ons af wat de oorzaak was van de plotselinge verwoesting en het verlaten van het paleis en de locatie, na eeuwen van bloeiende bezetting”, zei Yasur-Landau in de verklaring van de George Washington University.

Wijnkelderruimte op de archeologische vindplaats Tel Kabri. Foto Universiteit van Haifa

Toen er vorig jaar een greppel die eerder op de site was blootgelegd, in kaart werd gebracht en bleek die verder te reiken dan aanvankelijk werd gedacht, en bleek die ook belangrijk archeologisch bewijs te bevatten waaruit bleek dat het land was verplaatst.

Yasur- Zei Landau zei dat “we een nieuw gebied openden en ontdekten dat de greppel minstens 30 meter doorliep, met een heel stuk van een muur die er in de oudheid in was gevallen, en met andere muren en vloeren die er aan weerszijden in waren gestort.”

“Het lijkt er echt op dat de aarde zich gewoon opende en alles aan weerszijden ervan viel erin”, zei Cline. “Het is onwaarschijnlijk dat de vernietiging werd veroorzaakt door gewelddadige menselijke activiteit, omdat er geen zichtbare tekenen van vuur zijn, geen wapens zoals pijlen die op een veldslag zouden duiden, noch onbegraven lichamen die verband houden met gevechten. In andere kamers van het paleis konden ook enkele onverwachte dingen zien, waaronder in en rond de wijnkelder die we een paar jaar geleden hebben opgegraven.”

Er zijn ook geen tekenen van droogte waardoor bewoners zouden hebben kunnen vertrekken, of een massale begraafplaats die zou wijzen op een epidemie, aldus de studie, die werd gepubliceerd in het online tijdschrift PLOS ONE .

Ruth Shahack-Gross, een professor in de geoarcheologie aan de Universiteit van Haifa en een co-auteur van de studie, zei dat de snelle ineenstorting, in plaats van een langzame opeenhoping van gevallen materialen zoals gevonden in een verlaten gebouw, duidt op ‘een of meer aardbevingen die de muren en het dak van het paleis hebben kunnen vernietigen zonder het in brand te steken. “

Zo vonden onderzoekers kromgetrokken gipsen vloeren, gekantelde muren en modderstenen die in kamers waren ingestort, waarbij soms snel grote potten werden begraven, waarvan er tientallen werden ontdekt.

Michael Lazar, de hoofdauteur van de studie, beschreef de moeilijkheden bij het herkennen van aardbevingen in het verleden op locaties met weinig steenmetselwerk en waar bouwers in de oudheid afbreekbare constructiematerialen hadden gebruikt, zoals een in de zon gebakken baksteen en vlechtwerk.

Tel Kabri-wijnkelder met genummerde potten. Foto: Assaf Yasur-Landau / Universiteit van Haifa

Bij Tel Kabri waren er overblijfselen van stenen funderingen en ook van een bovenbouw die uit ‘modderstenen” waren gemaakt.

“Onze studies tonen het belang aan van het combineren van macro- en micro-archeologische methoden voor de identificatie van oude aardbevingen”, zei Lazar in de verklaring. “We moesten ook alternatieve scenario’s evalueren, waaronder klimatologische, ecologische en economische ineenstorting, evenals oorlogsvoering, voordat we vertrouwen hadden in het voorstellen van een seismisch gebeurtenisscenario.”

Een eerdere opgraving in 2013 vond 40 potten in een opslagruimte van het paleis, waardoor het een van de oudste en grootste wijnkelders is die in het Nabije Oosten is ontdekt. Uit analyse bleek dat de potten wijn hadden bevat.

Sindsdien heeft de opgraving vier extra opslagruimten en nog minstens 70 potten in het ingestorte gebouw blootgelegd.

Luchtfoto met het Southern Storage Complex (SSC), het Northern Storage Complex (NSC; blauw gestippelde doos) en de geul (rode stippellijnen) Foto Eric Cline/GW University

In een verklaring zei de Universiteit van Haifa “dat eerdere opgravingen hadden aangetoond dat het paleis was uitgerust met ‘prachtige zalen’ en ander bewijsmateriaal, waaronder vleesconsumptie, wees op een leven van luxe dat ‘getuigde van enorme rijkdom, muurschilderingen die getuigden van handel en culturele banden met Minoïsch, Kreta en de Egeïsche eilanden.”

Bijzonder waren de “enorme wijnkelders waar vele tientallen grote wijnkannen werden ontdekt, die rode wijn bevatten waaraan hars en plantenextracten waren toegevoegd”.

De archeologen merkten op dat de wijnkruiken allemaal in de opslagruimte waren vernield en er waren aanwijzingen dat de wijn via het afvoersysteem van het gebouw wegstroomde.

“Als je aan al dit bewijs de geologie van het gebied toevoegt: het feit dat de plaats op een breuk ligt, er vier bronnen op dezelfde lijn zijn, wat op een actieve breuk kan duiden, en op andere geologische vondsten, wordt de verklaring van een aardbeving enorm versterkt, ”zei Lazar in de verklaring van zondag en voegde eraan toe dat hij hoopt dat het team uiteindelijk in staat zal zijn om de kracht van de aardbeving te berekenen.

Het team, dat werd gefinancierd door de National Geographic Society en de Israel Science Foundation, hoopt dat hun methoden kunnen worden gebruikt om aardbevingsschade op andere archeologische vindplaatsen te identificeren.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!