Binnenkort gefilte fisj in hotels in Abu Dhabi

Ter illustratie. Foto Accor Group

De lokale autoriteiten in Abu Dhabi hebben alle hotels in de stad opgedragen om ook koosjer eten aan te bieden, anticiperend op hordes Joodse toeristen die het Arabische land hoopt te ontvangen, nadat dinsdag de ondertekening van een historisch vredesverdrag tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten in het Witte Huis heeft plaatsgevonden.

Het ministerie van Cultuur en Toerisme van de Emiraten heeft in een geschreven bericht managers van alle hotels in de hoofdstad opgedragen om “specifiek eten voor alle bezoekers en toeristen” in het emiraat Abu Dhabi beschikbaar te maken. “Daarom adviseren wij alle hotels om koosjer eten op te nemen in room-service menu’s en in alle eet- en drinkgelegenheden in hun etablissementen”, aldus het overheidsorgaan van het Arabische land.

Alle ongeveer 160 hotels en toeristische appartementencomplexen zijn opgedragen om:

  • Koosjer-certificering te zoeken voor het bereiden van koosjere maaltijden
  • Om een gebied in alle keukens aan te wijzen voor de bereiding van koosjer voedsel
  • Koosjer menu-items duidelijk en zichtbaar te labelen met een herkenbaar symbool dat ‘Koosjer’ aangeeft, volgens de verkregen certificering.

Ross Kriel, voorzitter van de kleine Joodse gemeenschap van de Emiraten, die vrijwel uitsluitend bestaat uit Joodse expats die voor internationale bedrijven in het land werkzaam zijn, zegt dat dit “een prachtige uitdrukking is van gastvrijheid door Abu Dhabi.”

“Als inwoner van de VAE die een koosjere huishouding voert, weerspiegelt dit moment de vele manieren waarop ons leven in de VAE wordt getransformeerd in de dagen sinds het Abraham-akkoord werd aangekondigd. Dit komt zowel Joodse bezoekers ten goede als lokale bewoners die koosjer eten,” aldus Kriel.

Het vredesverdrag – genoemd naar de bijbelse patriarch die zowel door joden als moslims wordt vereerd – is dinsdag ondertekend tijdens een ceremonie in het Witte Huis, bijgewoond door de Amerikaanse president Donald Trump, premier Benjamin Netanyahu, minister Abdullah bin Zayed van Buitenlandse Zaken van de VAE en minister van Buitenlandse Zaken van Bahrein, Abdullatif al-Zayani.

Touroperators zijn al begonnen met het organiseren van reizen naar de VAE speciaal voor volgend jaar. “Inclusief Pesach,” vertelde Kriel aan The Times of Israel (TOI).

“De VAE is een prachtige bestemming en bereidt zich snel voor op Joodse bezoekers en wij verwachten dat jaarlijks tussen de 150.000 en 300.000 bezoekers kunnen liggen. Wij als de Joodse Raad van de Emiraten kijken er naar uit om Israëli’s en bezoekers uit de Joodse diaspora te verwelkomen.”

Rabbijn Marc Schneier uit New York, die nauwe banden heeft met verschillende Golfstaten en betrokken is geweest bij pogingen om joodse toeristen in de regio van koosjer eten te voorzien, zegt tegen TOI: “Door de aankondiging uit Abu Dhabi, hun toewijding aan het opbouwen en laten groeien van Joods leven door hotels te instrueren om koosjer voedsel te verstrekken, openen ze hun deuren voor Joodse reizigers van over de hele wereld.”

Sinds enkele maanden wordt er koosjer voedsel, inclusief vleesproducten, naar de VAE gebracht voor leden van de Joodes gemeenschap en Joodse bezoekers, door de in Dubai gevestigde Rabbi Levi Duchman die is aangesloten bij Chabad-Lubavitch-beweging.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)