Israël heeft de eerste Iron Dome installatie aan Amerika geleverd

De symbolische levering van de Iron Dome aan het Amerikaanse leger. Foto Woordvoerder ministerie van Defensie

De Israel Missile Defence Organization (IMDO), van het Directorate of Defense R&D (DDR & D), van het Israëlische Ministerie van Defensie, heeft de eerste van twee Iron Dome Defence System-batterijen aan het Amerikaanse leger geleverd. Bij deze gelegenheid werd een symbolisch evenement gehouden in de Iron Dome-productielijn van defensiebedrijf Rafael Advanced Systems.

Het evenement vond plaats volgens de geldende coronavirus voorschriften en werd gehouden in aanwezigheid van de Israëlische minister van Defensie, Benny Gantz , Minister van Economie, Amir Peretz, Hoofd van de DDR & D, Dr. Dani Gold, Hoofd van de IMDO, Moshe Patel Rafael Voorzitter, Uzi Landau, en Rafael CEO, Yoav Har-Even.

Minister van Defensie, Benny Gantz zei bij deze gelegenheid: “Het Iron Dome-systeem, als onderdeel van Israëls uit meerdere lagen bestaande raketafweersysteem, weerspiegelt de kracht van het Israëlische defensie-establishment. Als gevolg van de effectiviteit van dit systeem werden veel doden voorkomen aan het thuisfront van Zuid-Israël, en heeft het een aanzienlijke impact op het slagveld. Ik ben er trots op dat dit geavanceerde systeem ook de troepen van het Amerikaanse leger zal gaan beschermen. Dit is een buitengewone prestatie voor zowel het Ministerie van Defensie als voor Israëls uitstekende defensie-industrieën.”

“Vorige week bezocht ik de Verenigde Staten en ontmoette ik hoge functionarissen van het Amerikaanse ministerie van Defensie en het leger”, vervolgde Gantz. We hebben onder meer gesproken over inkoop en informatiedeling op het gebied van technologie. De voltooiing van deze overeenkomst dient als verder bewijs dat de defensiealliantie tussen de VS en Israël gebaseerd is op gemeenschappelijke waarden en belangen, die sterker zijn dan ooit. “

Iron Dome in actie. Screenshot video

In augustus 2019 tekenden de Verenigde Staten en Israël een overeenkomst voor de aanschaf van twee Iron Dome Defense System-batterijen (IDDS-A). De eerste batterij werd in recordtijd geleverd, en de tweede batterij zal in de nabije toekomst worden geleverd in het kader van de overeenkomst. Deze batterijen zullen worden gebruikt ter verdediging van Amerikaanse troepen tegen een verscheidenheid aan ballistische-en luchtdreigingen. 

Hoofd van de IMDO in de DDR & D van het Ministerie van Defensie : “In het komende jaar zal het Iron Dome-systeem tien jaar operationele activiteit voltooien, met meer dan 2.400 onderscheppingen. Deze activiteit heeft duizenden levens gered. Het is een groot voorrecht voor de staat Israël om de eerste van twee Iron Dome-batterijen aan het Amerikaanse leger te leveren, ter bescherming van de Amerikaanse troepen. Alleen al het feit dat we de eerste batterij overhandigen, een jaar na ondertekening van de overeenkomst, is een prestatie op zich: naast de productie ten behoeve van de staat Israël hebben we voldaan aan de eisen van het Amerikaanse leger. “

Rafael Executive Vice-president en hoofd van Rafael’s Air and Missile Defense Division, Pini Yungman: “Het Iron Dome-systeem dat het Amerikaanse leger zal dienen, is aangepast aan de Amerikaanse eisen. Dit gezegd zijnde, zijn prestatievermogen, zoals te zien in Israël, zal hetzelfde blijven. We begonnen het project met een reeks tests en demonstraties in het testveld ‘White Sands’ in de VS. Tot op heden hebben we drie demonstraties en onderschepte doelen uitgevoerd die door het Amerikaanse leger waren uitgekozen voor het Iron Dome-systeem. “

Het Iron Dome-systeem is sinds 2011 operationeel in Israël en heeft zijn uitstekende capaciteiten bewezen met meer dan 2400 succesvolle onderscheppingen van inkomende dreigingen. is een integraal onderdeel van de meerlagige verdedigingsarray van Israël, ontwikkeld door de IMDO. De verdedigingsarray omvat de wapensystemen Iron Dome, David’s Sling, Arrow-2 en Arrow-3. 

De hoofdaannemer voor de ontwikkeling en productie van de Iron Dome is Rafael Advanced Systems. De MMR-radar is ontwikkeld door ELTA, een dochteronderneming van Israel Aerospace Industries (IAI), en het commando- en controlesysteem (BMC) is ontwikkeld door mPrest. 

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!