Dankzij een verzamelaar is de Hebreeuwse Universiteit 130.000 ansichtkaarten rijker

Foto Hebreeuwse Universiteit

Dat was een mooi gebaar van David Pearlman, hij schink zijn in 60 jaar opgebouwde verzameling 130.000 vanuit het Heilige Land verzonden ansichtkaarten aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem.

De ansichtkaarten waren in de afgelopen 200 jaar door duizenden bezoekers en pelgrims vanuit het Heilige Land verzonden en bieden een zeldzame kijk op hun indrukken en gedachten.

Foto Hebreeuwse Universiteit

David schonk zijn collectie aan het Folklore Research Center van het Mandel Institute of Jewish Studies, onderdeel van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem.

<em>Foto Hebreeuwse Universiteit</em>

De “Postcards of Palestine” collectie documenteert de geschiedenis van Israël van de Ottomaanse periode en het Britse mandaat tot de vroege pioniers, van de Zesdaagse Oorlog tot het begin van de 21e eeuw, aldus de universiteit in een persbericht.

Foto Hebreeuwse Universiteit

De universiteit merkt daarbij op dat de collectie dient “als een venster van onschatbare waarde in de moderne geschiedenis van het land Israël, die vrijwel elk gebied van het leven bestrijkt: religieus, architectonisch, mode, sociale mores, historische gebeurtenissen, kunst, politiek en reizen.”

Foto Hebreeuwse Universiteit

Onder de ansichtkaarten bevinden zich kaarten met historische gebeurtenissen zoals de oprichting van Tel Aviv, het bezoek van generaal Edmund Allenby aan Jeruzalem in 1917 en de oprichting van de staat Israël.

Foto Hebreeuwse Universiteit

Anderen tonen een overvloed aan kunstwerken van vooraanstaande 20e-eeuwse Israëlische kunstenaars, zoals Meir Ben Gur Aryeh, Ephraim Lilllien en Zeev Raban, evenals fotografie door een van de eerste vrouwelijke fotografen in de Arabische wereld ‘Karimeh Abbud – Lady Photographer’.

Foto Hebreeuwse Universiteit

De meeste ansichtkaarten werden echter verstuurd door christelijke pelgrims met alledaagse boodschappen als: “Gisteren waren we in Bethlehem. Vandaag zijn we in Jeruzalem. Morgen gaan we naar Nazareth. Het is hier zo heet!”

<em>Foto Hebreeuwse Universiteit</em>

Ook zijn er veel ansichtkaarten die werden verstuurd door Britse soldaten die in het toenmalige Engelse mandaatgebied waren gelegerd.

In zo’n ansichtkaart schrijft een soldaat genaamd Walter aan zijn ouders: “Ik kan ‘mafish’ zeggen, wat ‘genoeg’ betekent in het Arabisch … en ik hoop dat de oorlog snel zal eindigen, zodat ik weer naar huis kan. ” Een andere soldaat schreef: “Ik kwam hier langs… tussen de berg Ebal en de berg Grizim… Het is natuurlijk de Sichem waar Jacob zijn kudden voedde en de bron van Jacob is hier. Er zijn veel bronnen en dus tuinen waar ik het eerste groen zag dat ik in maanden had gezien.

Diver Peerlman. Foto Hebreeuwse Universiteit

“Als een jonge jongen begon ik postzegels te verzamelen toen ik me realiseerde dat ik in plaats van saaie postzegels deze prachtige kaarten kon verzamelen”, herinnert Pearlman, een accountant, zich.

“Ik heb ze al die jaren in schoenendozen in mijn garage bewaard. Op een gegeven moment werd de collectie zo groot dat ik mijn auto op straat begon te parkeren om plaats te maken voor meer schoenendozen.”

Voorzitter van de Hebreeuwse Universiteit Asher Cohen, prees de schenking en zei dat ‘het volkomen gepast is dat Israëls belangrijkste centrum voor geavanceerd leren en onderzoek nu het huis en de bewaker is van zo’n opmerkelijke schat, die zich voegt bij onze andere opmerkelijke collecties, zoals de persoonlijke en academische papieren van Albert Einstein en het Steven Spielberg Jewish Film Archive.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)