Van kalksteen gemaakt gewicht uit periode van 1e Tempel gevonden bij de Kotel

Het gevonden 2 Shekelgewicht. Foto Yalom Shai Halevi / IAA

Opnieuw een opzienbarende vondst bij de Westelijke Muur (Kotel) in de oude stad van Jeruzalem. Tijdens opgravingen bij Wilson Arch, gelegen naast de Westelijke Muur, door de Israel Antiquities Authority en de Western Wall Heritage Foundation, werd een uit kalksteen gemaakt gewicht gevonden uit de ijzertijd, de tijd van de periode van de Eerste Tempel.

Het gewicht, dat overeenkomt met de bekende meeteenheid van twee shekalim, werd gevonden bij opgravingen in de Stad van David. De opgraving nadert zijn voltooiing en leverde fascinerende ontdekkingen op die binnenkort zullen worden tentoongesteld bij de rondleidingen door de tunnels onder de Kotel.

Foto Yalom Shai Halevi / IAA

Volgens Mordechai Eliav, directeur van de Western Wall Heritage Foundation is het bijzonder om in de maand Tishrei, waarvan het symbool de weegschaal van gerechtigheid is, een ​​souvenir uit de Eerste Tempelperiode te vinden.

“Nu het zo lastig is om de Westelijke Muur te bezoeken als gevolg van de coronavirus-pandemie, bevestigt deze vondst de eeuwige band tussen de Joodse natie, Jeruzalem en de Kotel.”

Het gevonden 2 Shekelgewicht met een huidige 2 Shekel munt. Yalom Shai Halevi / IAA

Volgens Dr. Barak Monnickendam-Givon en Tehillah Lieberman, directeuren van de opgraving namens de Israel Antiquities Authority: “is het gewicht koepelvormig met een platte basis. Bovenop het gewicht staat een ingesneden Egyptisch symbool dat lijkt op een Grieks gamma (γ), dat de afgekorte eenheid ‘shekel’ vertegenwoordigt. Twee ingesneden lijnen geven de dubbele massa aan: twee shekaliem.”

Een van de toepassingen van het shekel-gewicht systeem tijdens de Eerste Tempelperiode was het innen van een jaarlijkse belasting van een halve shekel, gewijd aan de offers en het onderhoud van de Tempel. Volgens eerdere vondsten is het bekende gewicht van een enkele shekel 11,5 gram. Een dubbele shekel zou 23 gram moeten wegen – precies zoals dit gewicht doet.

De nauwkeurigheid van het gewicht getuigt van geavanceerde technologische vaardigheden en van het belang dat in het oude Jeruzalem aan precieze handel en commercie werd toegekend.

Munten waren in deze periode nog niet in gebruik, daarom speelden de nauwkeurigheid van de gewichten een belangrijke rol in het bedrijfsleven.

Het hele jaar door, en vooral tijdens de bedevaart, was het zeker druk in het gebied aan de voet van de Tempelberg. De lokale bevolking en pelgrims zouden offers voor offers hebben geruild, maar ook voor voedsel, souvenirs en andere handelswaar. Een gewicht zoals deze zou zijn gebruikt om nauwkeurige hoeveelheden producten op de markt te wegen.”

Tijdens eerdere archeologische opgravingen onder de Wilson’s Arch, onder directie van door Dr. Joe Uziel, Tehillah Lieberman en Dr. Avi Solomon, werden verschillende steenlagen van de Westelijke Muur blootgelegd, nadat ze zo’n 1800 jaar geleden waren bedekt met aarden vullingen.

De vernieuwde opgraving zet de eerdere ontdekkingen van de voorgaande opgraving voort. “De unieke vondst uit de Eerste Tempelperiode, ontdekt in een context die enkele eeuwen later dateert, tot de Romeinse tijd, geeft aan dat het gebied van de Westelijke Muur verschillende overblijfselen omvat uit een breed scala van perioden, wat de centrale ligging van het gebied gedurende vele eeuwen weerspiegelt, ”voegden Dr. Monnickendam-Givon en Lieberman toe.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)