‘Oranjebitter’ – Een nieuwe column van Rob Fransman

Gisteravond om 20:02 landde het KLM-toestel uit Athene met onze koning en zijn gezin aan boord. Het werd speciaal in het journaal vermeld opdat de mensen maar niet zouden denken dat er ook nog eens een regerings-Boeing naar Griekenland gestuurd was om het gezinnetje op te halen.

Toevallig zat in hetzelfde toestel ook dierbare familieleden van me die terugkwamen van een weekje zeilen in de Middellandse Zee. Niks te verwijten dus want Griekenland is geel en het besmettingsgevaar is nihil. Zeker wanneer je op je privé gehuurde catamaran overnacht. Bovendien vertrokken zij voordat ons dwingend werd gevraagd om toch vooral thuis te blijven.

Is de koning dan wel wat te verwijten? Tenslotte waren de oranjes ook van plan gewoon in hun villaatje van 3 miljoen te blijven. Nou wis en waarachtig wel, want ze vertrokken vrijdag. Alle goodwill en zogenaamde saamhorigheid was in één keer weg. De media lustten wel pap van dit schandaaltje. Geschrokken van alle ophef kwam de familie meteen terug, maar het kwaad is geschied.

Het is onbegrijpelijk dat de koning en koningin, omringd door talloze adviseurs, zo ongelofelijk dom zijn om tijdens een lockdown op vakantie te gaan. En dan ook nog in het geniep want niemand mocht ervan weten. Als het de familie wel uitkomt wordt de pers uitvoerig ingelicht en mogen we genieten van een strak geregisseerd fotosessie. Maar nu helemaal niks. Stiekem vertrok het regeringsvliegtuig en wanneer een toevallige vliegtuigspotter het niet had zien opstijgen had er geen haan naar gekraaid.

Dat reizen met een door de regering betaald vliegtuig is sowieso ridicuul. Net zoals het onderhoud van die zeilboot, het motorjacht, de jachtpartijen en alle andere geneugten die de Oranjes door hun onderdanen laten betalen. Het is ver van nieuw, de familie graait en snaait nu al eeuwenlang.

Dat is niet heel gek. Hoe men het ook wendt of keert, stamvader Willem van Oranje was een roverhoofdman, dat waren nu eenmaal alle edelen in die tijd. Zijn nazaten doen niet voor hem onder. Al in 2016 was er enig ophef over de graaizucht van het koninklijk huis. In dit stuk uit 2016 neemt Willem van Rooien de boekhouding door van wat hij het bedrijf Oranje noemt. 

Enfin, met deze laatste escapade van WA laait de discussie over wat de Oranjefamilie kost en wat zij opbrengt weer op. De uitkomst staat vast. Kosten extreem hoog, baten extreem laag. In de HP-de Tijd van deze week staat een artikel over Oranje Zwartboek, het nieuwe boek van Gerard Aalders. Leuke lectuur.

Waarom zouden de Oranjes toch zo hardnekkig aan dat koningschap vasthouden? Ieder koningshuis is immers meer dan achterhaald. Bovendien bezit de familie miljarden. Ik zou graag willen dat de premier een keertje zegt: ‘Hou toch op Willem Alexander, gun Nederland de kans een gewoon land te worden met een gekozen president. Geniet van je poen en leidt het jetsetleven dat je kennelijk zo aantrekt. En betaal het zelf want wat je ook uitgeeft, je centen opmaken kun je toch niet.’

Enfin, misschien zegt een volgende eerste minister het tegen dochter Amalia en is die verstandig en ziet zij af van de troon. Voorlopig heeft ze met haar 1,2 miljoen euro toelage per jaar even de tijd om daarover na te denken.

Er valt me een overeenkomst met Israël in. Israël zit opgescheept met Netanyahu. Zijn aanhangers (niet zoveel meer) noemen hem Meleg Jisraeel (koning van Israël). Wij hebben een ongekozen koning die ook niet meer zoveel aanhangers heeft. De overeenkomst is dat beiden maling aan het volk hebben. 

Er bestaat al jarenlang een Republikeins Genootschap waar men helaas alleen op uitnodiging lid van kunt worden. Erg actief is het genootschap niet, er is een website maar dat is dan ook alles. Er bestaat ook een Nieuw Republikeins genootschap. Daar moet ik maar eens snel lid van worden.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)