“Nep” – Een nieuwe column van Simon Soesan

Simon Soesan

Gisteren kwam een vriend me bezoeken. Op zich al een unicum. Maar hij wilde mij zijn nieuwe auto laten zien. Hij rijdt namelijk op waterstof. Zijn auto is een bekend model, alleen het ding rijdt niet op benzine, zelfs niet op elektriciteit. Waterstof dus.

De prijs van een vat olie ligt vandaag of ongeveer 60 Amerikaanse dollars. Blijf nu even bij de les, lieve lezer, want nu wordt het leuk: Er zitten 42 Gallons, oftewel 159 liter olie in zo’n vat. Dat is dus 40 dollarcent per liter olie. En daarvan kopen de eigenaren van de olie hun gouden wc’s, gouden kranen, etc., etc. Alles wat u daarna betaald gaat naar distributie en reclame. 

Nadat we de eigenaren van de olievelden via de benzinepomp hebben betaald, komen ze graag langs met hun uitgebreide familie om in luxe hotel ons geld weer terug te geven.

Mijn vriend is niet zomaar iemand: hij werkte 35 jaar voor een bekend oliebedrijf in Nederland en kent de markt. Ik ben geen expert op het gebied, maar neem zijn woord voor wat hij me vertelde. Er is namelijk geen enkele reden (behalve gretigheid) om nog op benzine te rijden: de alternatieven zijn er al en kunnen bijna zonder al te veel problemen geïmplementeerd worden. Maar dat gaat niet gebeuren.

Auto’s die op stikstof, waterstof, of zelfs op lucht rijden? Waar is het verdienmodel? Dus gingen de grote oliemaatschappijen even praten met diverse staatshoofden en maakten hun deals: niet te hard van stapel lopen met die alternatieve energieën, blijf het gebruik van benzine aanmoedigen en je kunt een dikke bonus verwachten of, als je wilt kun je later bij de raad van commissarissen. U mag zelf gaan kijken waar uw politieke helden van vroeger vandaag zijn: ze zijn allemaal Pezzonevante geworden, zou Vito Corleone zeggen. Uiteraard moet je als conglomeraat wel zorgen dat je geen verwachtingen hebt van zo een politicus: ze zijn vaak niet al te snugger maar wel heel gretig.

Het is volgens mijn vriend te gek voor woorden dat politici in zee gaan met de grote oliemaatschappijen en in feite de man in de straat dwingen om op benzine te rijden. Of je hebt politici die hun deal met iemand anders maakten en als gekken bomen laten weghalen. Boerderijen sluiten. Want het is een markt geworden: u heeft bepaalde belangen voor uw firma en bent bang dat de modernisering in de weg ligt? Praat met een politicus die dan op tv met ernstige blik en veel pathos u zal vertellen hoe belangrijk het is dat koeien stoppen met ruften.

Het laatste jaar heeft mijn vertrouwen in politici bijna doen verdwijnen. Eerlijk is eerlijk: het was al niets, daar ik veel politici persoonlijk ken en weinig vertrouwen in ze had.

Maar mijn vriend kwam met kennis over dingen die we allemaal vermoeden, maar waar we liever niet over praten. En nee het gaat me niet om een mond- en neusmasker of om een schone, groene wereld. Daar hebben alle politici maling aan. Anders gingen ten eerste alle fabrieken dicht en werd luchtvaart verboden. Maar de interesses zijn bepalend en de wil van de meerderheid is totaal onbelangrijk. Bewijs daarvan is de witte olifant in Straatsburg en Brussel: de enige functie van de EU is zichzelf laten bestaan. Dat begrijpt de meerderheid van de mensen in Europa maar er valt niets aan te doen want u heeft nooit voor deze luilakken gekozen. U moet er alleen voor betalen.

En ook daar worden afspraken gemaakt, niet in uw naam, die slechts te doen hebben van het bevorderen van een betere levensstijl voor de kansloze EU-parlementsleden en hun poedeltjes. Mensen kijken met verbazing naar het nieuws waar hun staatshoofd beslissingen neemt die niets te doen hebben met de bevolking: het gaat hen om zichzelf.

We kunnen beter leven en goedkoper leven. De meeste onderdelen van uw belasting zijn gewoon niet nodig, maar daarover meer binnenkort in uw pers, want de schandalen zijn op papier: er is een Iraanse lijst van Europese politici die al betaald zijn, er is een lijst van overeenkomsten tussen landen en oliemaatschappijen waar niets van klopt en er zijn ergere dingen. 

Om de een of andere reden moeten we allemaal kalm blijven. En op benzine rijden, wat helemaal niet meer nodig is. Maar we zijn bereid om naar de benzinepomp te gaan, soms in de rij te staan en 300% op de literprijs van een vat olie te betalen, want de regering zei dat het goed was. En niets veranderd, behalve dat uw politici goed voor zichzelf gezorgd hebben en hun bedje gespreid staat, zodra ze door de mand vallen of het rustiger aan willen doen.

Er is geen schaamte meer en als het zo doorgaat wordt het nog “ieder voor zichzelf”.

Einstein werd ooit gevraagd met wat voor wapens hij dacht dat de derde wereldoorlog gevochten zou worden. Zijn antwoord was: “Geen idee, maar in de vierde wereldoorlog wordt met knuppels gevochten”. 

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)