Negenjarig jongetje vindt 3000 jaar geleden verloren gouden kraal

De gouden kraal uit de eerste tempel die in de aarde is ontdekt tijdens het Temple Mount Sifting Project Foto TMSP

Tijdens het nat zeven van aarde van de Tempelberg, werd een gouden granulaatkraal uit het Eerste Tempel-tijdperk ontdekt door de negenjarige Binyamin Milt uit Jeruzalem. De perfect bewaarde cilinder is gemaakt van vier lagen kleine gouden balletjes.

De kraal was in zo’n uitstekende staat dat hij aanvankelijk werd afgedaan als een moderne “indringer” in de emmer met aarde en artefacten die de familie Milt aan het zeven was.

De familie was door het vuil aan het ziften voor het Temple Mount Sifting Project, dat tonnen vuil heeft zeeft dat tussen 1996 en 1999 in de Kidron-vallei werd weggegooid door de noordelijke tak van de islamitische beweging tijdens een grootschalig bouwproject op de Tempelberg, een plaats die heilig is voor alle drie de monotheïstische religies.

Vrijwilligers hebben de afgelopen 16 jaar de wirwar van puin en aarde doorzocht die illegaal werd opgegraven op de Tempelberg, de heiligste plaats in het jodendom en de plaats van het op twee na heiligste heiligdom in de islam.

De negenjarige Milt vond de kraal in augustus, maar de unieke aard ervan werd pas onlangs erkend, zei het Temple Mount Sifting Project donderdag, nadat mededirecteur van het project, prof. Gabriel Barkay, een kijkje had genomen. De datering van de kraal is nu drastisch aangepast naar de periode van de Eerste Tempel, gebaseerd op voorbeelden die Barkay had opgegraven in Ketef Hinnom, gelegen naast het Menachem Begin Center in Jeruzalem.

De negenjarige Benjamin Milt bij het Temple Mount Sifting Project in Jeruzalem. Foto familie Milt

Vergelijkbare kralen werden ook gevonden op andere locaties in het Heilige Land in contexten variërend van de 13e eeuw voor de gewone jaartelling tot de 4e eeuw voor e gewone jaartelling, waarbij de overgrote meerderheid dateert uit de ijzertijd (12e eeuw voor de gewone jaartelling tot de 6e eeuw voor de gewone jaartelling), volgens het Sifting Project.

Prof. Benjamin Sass van de Universiteit van Tel Aviv zei dat dergelijke granulaatkralen bekend zijn uit de late bronstijd en mogelijk zelfs uit de midden bronstijd. Ze zijn te vinden in alle stadia van de ijzertijd, in het Helenistische tijdperk, mogelijk tot in het Romeinse tijdperk.

Mededirecteur van het project Zachi Dvira zei dat wat deze unieke vondst nog nieuwsgieriger maakt, is dat het uiterst zeldzaam is om gouden sieraden te vinden buiten graven of schatten.

Dvira erkent dat “als je kijkt naar de kleine kraal van 6 mm diameter en 4 mm hoog het moeilijk is om uit te leggen waarom een ​​kraal zo interessant en belangrijk is. Het is niet zoals vandaag, wanneer iedereen gouden sieraden kan hebben, toen was het erg zeldzaam, en niet voor het gewone volk.”

Hoewel de kraal zo klein is, beschreef hij hem als “zwaar” vanwege de zuiverheid van het metaal en de zeer gespecialiseerde granulatiemethode die werd gebruikt om het te vormen. Deze handgemaakte kraal is gemaakt van vier lagen, elk gemaakt van kleine gouden balletjes die aan elkaar hechten, maar meer eenvoudige voorbeelden zijn gemaakt van een enkele ronde laag.

Volgens Dvira was het proces van granulaatvorming dat destijds door ambachtslieden werd gebruikt, complex en omvatte verschillende fasen en een aantal componenten. Het vereist het vermogen om het metaal bij hoge temperaturen te smelten en een hoog vaardigheidsniveau van de vakman. Het is nog steeds onduidelijk is of dit niveau van vaardigheid werd gevonden in het Land van Israël tijdens de Eerste Tempel periode, maar dat wordt onderzocht.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)