Fenofibraat (Tricor) zou longschade door COVID-19 kunnen voorkomen

Screenshot YouTube

Uit de eerste gegevens van een nieuwe studie blijkt dat het goed ingeburgerd medicijn Fenofibraat (ook wel Tricor genoemd) longschade bij coronapatiënten kan voorkomen. Hierdoor kan de ernst en het sterftecijfer mogelijk worden verminderd en het van een verwoestende ziekte worden omgezet in een veel beter beheersbare vorm van verkoudheid van de luchtwegen, schrijft ISRAEL21C.

In juli toonde een studie onder leiding van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem aan dat Covid-19 de effectieve afbraak van vetten in de longen remt en dat de daaruit voortvloeiende opbouw van vetten in longcellen een cruciale rol speelt bij de verslechtering van de toestand van de patiënt.

Sindsdien hebben gegevens van 1.500 coronapatiënten die in Israël geneesmiddelen gebruikten om de opbouw van vet in longcellen te verminderen, aangetoond dat fibraten – geneesmiddelen die zijn ontworpen om triglyceriden (vetten) in het bloed te verlagen – patiënten helpen sneller te herstellen.

“We toonden aan dat de menselijke longen reageerden op het SARS-CoV-2-virus door hun metabolisme volledig te veranderen, waardoor een grote opeenhoping van vetten in de longcellen werd veroorzaakt. Onze bevindingen tonen aan dat deze ongezonde vetophoping een kritische factor is in de achteruitgang van Covid-19-patiënten”, legt professor Yaakov Nahmias uit.

Prof. Yaakov Nahmias (links) van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Foto door Daniel Hanoch via ISRAEL21C

“Patiënten die fibraten innamen die direct werken om vetten af ​​te breken, herstelden snel van de ziekte, terwijl degenen die medicijnen slikten die vetten zoals thiazolidinedionen aanmaakten, grotere longschade en mortaliteit vertoonden”, voegde hij eraan toe.

Klinische studies zullen beginnen in het Barzilai Medical Center in Ashkelon en in klinische centra in de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en Europa om de doeltreffendheid van de behandeling met fenofibraat (Tricor), een door de FDA goedgekeurd geneesmiddel dat op de markt is sinds 1975, verder te bepalen. .

Dit is een van de vele algemeen verkrijgbare en goedkope medicijnen die de effecten van Covid-19 kunnen helpen behandelen.

“Zelfs nu we de introductie zien van talrijke vaccins die bedoeld zijn om de overdracht van de ziekte te verminderen en kwetsbare bevolkingsgroepen te beschermen, kan dit medicijn helpen bij de directe behandeling van het virus en de ernst en mortaliteit ervan verminderen”, zegt prof. Shlomo Maayan, de directeur van de afdeling Infectieziekten van Barzilai. “We hopen de eerste resultaten van de klinische fase van deze studie in de komende maanden te zien.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)