Ze hadden de Holocaust overleefd maar COVID-19 heeft ongeveer 900 van hen gedood

Arm met daarin het concentratiekamp nummer getatoeëerd . Foto Wikipedia Commons

Het Israëlische Centraal Bureau voor de Statistiek maakte dinsdag bekend dat in Israël ongeveer 900 overlevenden van de Holocaust vanaf het begin van de coronapandemie aan COVID-19 zijn overleden.

Het gerapporteerde sterftecijfer onder Holocaustoverlevenden was met 17 slechts iets hoger dan het sterftecijfer van 16% dat wordt waargenomen bij de algemene bevolking in dezelfde leeftijdsgroep.

Israëlische overheidsinstanties definiëren als Holocaustoverlevenden iedereen die is “blootgesteld aan het nazi-regime”, inclusief degenen die in door nazi-Duitsland veroverde landen leefden of onder directe nazi-invloed stonden tussen 1933-1945, evenals vluchtelingen die die gebieden zijn ontvlucht vanwege het nazi bewind.

Volgens het rapport woonden er eind 2020 in Israël 179.600 overlevenden van de Holocaust. In 2020 werden nog eens 3.000 mensen erkend als overlevenden van de Holocaust, terwijl 17.000 mensen stierven, waaronder de 900 coronavirusslachtoffers.

Van de Holocaustoverlevenden in Israël komt bijna tweederde, of 64 procent, uit Europa, terwijl 11% uit Irak komt, 16% uit Marokko, 4% uit Tunesië en 2% uit Algerije en Libië.

Slechts 1,8% van de mensen die de Holocaust hebben overleefd, ongeveer 3.200 mensen, komt uit Duitsland en Oostenrijk.

Ongeveer 40% van de overlevenden was in 1951 naar Israël geëmigreerd en meer dan een derde kwam tijdens de laatste immigratiegolf in de jaren negentig vanuit de voormalige Sovjet-Unie.

Degenen die uit de moslimlanden door de nazi’s geïnspireerde pogroms ontvluchten, zoals de Farhud-pogrom uit 1941 in Irak, of uit door de nazi’s gecontroleerde of nazi-geallieerde gebieden, zoals in het door Vichy geregeerde Marokko en Tunesië, worden in Israël ook als Holocaustoverlevende erkend.

Aangezien vrouwen over het algemeen mannen overleven, vormen zij 60% van de Holocaustoverlevenden. Het percentage vrouwen stijgt naarmate elk cohort ouder wordt.

De overlevenden van vandaag zijn allemaal ouder dan 75 – de Tweede Wereldoorlog eindigde 75 jaar geleden – en ongeveer 17% van hen is ouder dan 90.

Ongeveer 850 overlevenden van de Holocaust die eind 2020 in Israël woonden, waren 100 jaar of ouder.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!