Israëlische startup Aleph Farms tekent overeenkomst om gekweekt vlees op Japanse tafels te brengen

Foto Aleph Farms

Aleph Farms, Ltd. en de Japanse Food Industry Group van de Mitsubishi Corporation hebben een overeenkomst ondertekend om de door Aleph Farms ontwikkelde BioFarm technologie, waarmee steaks worden gekweekt zonder dieren, in Japan op de markt te brengen.

“De overeenkomst met Mitsubishi Corporation’s Food Industry Group markeert een belangrijke mijlpaal voor ons”, aangezien het bedrijf zijn marketingactiviteiten met partners wil opbouwen om gecultiveerd vlees te integreren in het voedselecosysteem, zei Didier Toubia, de mede-oprichter en CEO van Aleph Farms, in de verklaring.

Het Israëlische bedrijf heeft soortgelijke partnerschappen opgezet met andere multinationals: Migros, de Zwitserse industriële groep en het Amerikaanse voedingsbedrijf Cargill hebben ook in de startup geïnvesteerd.

Mitsubishi Corp. is een wereldwijde onderneming met 1.700 bedrijven in 90 landen en een verscheidenheid aan bedrijfstakken. De Food Industry Group omvat verse voedingsmiddelen, consumentenproducten en voedselingrediënten en is actief in alle schakels van de voedselvoorzieningsketen, van de productie en inkoop van grondstoffen tot de fabricage van afgewerkte voedingsproducten.

De niet-genetisch gemanipuleerde technologie van Aleph Farms, ontwikkeld in samenwerking met Prof. Shulamit Levenberg van het Technion – Israel Institute of Technology, maakt gebruik van het vermogen van dieren om voortdurend weefselspieren te laten groeien. Het bedrijf ontdekte een manier om de cellen die verantwoordelijk zijn voor dat proces te isoleren en ze buiten het dier te laten groeien om hetzelfde spierweefsel te vormen dat typerend is voor steaks. Hierdoor kan de startup echte stukken vlees produceren uit koeiencellen, met dezelfde look en feel en bijna dezelfde smaak, maar zonder dieren te doden en zonder antibiotica te gebruiken.

Japanse burgers zijn van oudsher grote consumenten van vis en zeevruchten, maar de vleesconsumptie is de afgelopen jaren geleidelijk toegenomen, vooral onder de jongere bevolking. In november 2017 werd Japan gerangschikt als ‘s werelds grootste vleesimporteur en de verwachting is dat de consumptie van vlees en vleesproducten zal toenemen als gevolg van de voortdurende verwestering van het traditionele Japanse dieet.

Japan probeert ook zijn voedselzelfvoorziening te vergroten en zijn uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Het gebruik van gekweekt vlees zou de natie kunnen helpen om aan al deze behoeften te voldoen, zei Toubia. In april heeft Aleph Farms zich ertoe verbonden de uitstoot die verband houdt met de vleesproductie tegen 2025 te elimineren en tegen 2030 dezelfde netto-nuluitstoot te bereiken in de hele toeleveringsketen, aldus de verklaring.

Aleph Farms en Mitsubishi Corporation zijn lid van de Cellular Agriculture Study Group, een consortium dat experts samenbrengt om beleid voor op cellen gebaseerde voedingsmiddelen in Japan te definiëren en uit te werken.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)