Israëlisch bedrijf gaat 3D geprinte steaks op de markt brengen

Geprint vlees. Foto MeaTech

De nieuwste deelnemer in de wereldwijde race om in het laboratorium gekweekt vlees te maken is Meatech gevestigd in Nes Tziyona. De eerste producten zullen naar verwachting al volgend jaar in de restaurants verschijnen. Het bedrijf sluit zich aan bij drie andere Israëlische technologiebedrijven die al actief zijn in het veld.

Kweekvlees, een laboratoriumproduct op basis van dierlijke cellen komt steeds dichterbij. Israëlische bedrijven nemen de leiding in de ontwikkeling van een humaan alternatief voor de bio-industrie.

Meatech uit Nes Tziyona gaat een stap verder, misschien wel voor het eerst ooit, met met voor een 3D-printer gekweekt vleesweefsel.

Foto MeaTech

De unieke kop van de printer beweegt over de opvangbak en besproeit deze met lagen biologische inkt die de embryonale stamcellen van een kalf bevatten. Hoewel de resultaten op dit moment misschien niet erg lekker lijken, is het bedrijf ervan overtuigd dat het binnen een jaar als eerste ter wereld een echte 3D-geprinte biefstuk, compleet met vezels, vet en een smakelijk aroma, op de markt kan brengen.

Het kweekvlees is echt vlees, maar er is geen dier voor gedood om het op tafel te zetten. Het vlees heeft alle benodigde voedingswaarden en bevat geen virussen, cholesterol of andere ongewenste ingrediënten. Ook heeft kweekvlees geen van de enorme hoeveelheid hulpbronnen nodig die in de landbouw worden gebruikt. Er wordt geen weidegrond gebruikt of voedsel en water. Ook komt er geen methaangas in de atmosfeer terecht zoals bij het gebruik met koeien.

Het is heel goed mogelijk dat dit een van de meest revolutionaire technologieën in de geschiedenis van de mensheid is. In ieder geval wat de dieren betreft, die nu ongewild en na een vaak miserabel level op onze borden belanden.

Het vlees wordt geproduceerd met dierlijke stamcellen en gemengd in een enorme pot met geavanceerde technologie die een bio-reactor wordt genoemd. Voedzame eiwitten en materialen versterken de groei. De cellen groeien en vermenigvuldigen zich, verzamelen zich in kleine clusters en maken vervolgens verbinding om een ​​levend spierweefsel te creëren. Het groeiproces verloopt traag en op dit punt van het proces maken de meeste bedrijven die zich met kweekvlees bezighouden een soort gehakt van het vervaardigde vlees.

De innovatie van Meatech is om het weefsel vloeibaar te maken. Daarna kan het door een door Meatech ontwikkelde 3D-printer worden gespoten en in het gewenste uiterlijk en dikte van een steak. Het is mogelijk de groei van de cellen in de bio-reactor te sturen, zodat sommige delen zich ontwikkelen tot vet cellen en anderes vleesspiercellen. De printer kan verschillende “inkten” combineren en op deze manier verschillende soorten steaks met verschillende smaken te creëren.

Hiervoor ontwikkelt het bedrijf een industriële 3D-printer met meerdere printkoppen, waardoor het een aanzienlijk deel van het product op de markt kan brengen.

Inmiddels heeft het bedrijf een patentaanvraag ingediend voor zijn printtechnologie. “Wereldwijd is het al bekend dat het mogelijk is om kweekvlees te produceren. Ons doel is om te laten zien dat dit op industriële schaal kan,” zegt Sharon Fima, CEO en mede-oprichter van Meatech.

Israëlische hightechbedrijven hebben zich al gestort op het gebied van kweekvlees. Meatech voegt zich bij drie andere lokale bedrijven die al actief zijn in het veld.

Supermeat, was de eerste, een jaar later gevolgd door Aleph Farms dat weer een jaar later in 2018, werd gevolgd door Future Meat.

Advertentie (4)