Israëlische oncoloog heeft met succes kankertumoren bestreden door het darmmicrobioom te veranderen

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Het veranderen van het darmmicrobioom kan het immuunsysteem herprogrammeren om kwaadaardige tumoren aan te vallen, volgens de resultaten van een unieke klinische proef in het Sheba Medical Center in Israël, schrijft ISRAEL21C.

De resultaten werden gepubliceerd in het peer-reviewed tijdschrift Science door een onderzoeksteam onder leiding van senior GI-oncoloog Dr. Ben Boursi, senior oncoloog Dr. Gal Markel en MD-PhD-student Erez Baruch.

“Momenteel werkt immunotherapie maar voor 40 tot 50 procent van de patiënten. We verwachten dat we met behulp van deze revolutionaire behandeling zoveel mogelijk patiënten zullen zien transformeren van non-responders naar responders, ”zei hij.

De onderzoekers voerden fecale microbiota-transplantatie (FMT) uit bij 10 terminaal zieke patiënten met gemetastaseerd melanoom die niet hadden gereageerd op immunotherapie en alle andere bestaande behandelingsopties hadden uitgeput.

“In de eerste fase hebben we het bestaande microbioom van de patiënt uitgeroeid, waarna we darmmicrobiota hebben getransplanteerd van overlevenden van kanker die een melanoom hadden gehad, maar die goed hadden gereageerd op immunotherapie en die al minstens een jaar kankervrij waren”, zegt Boursi. uitgelegd.

Significante resultaten

Twee weken nadat het donormicrobioom via colonoscopie was geïntroduceerd en de patiënten de donormicrobiota volledig hadden geabsorbeerd, hervatten ze de immunotherapie.

Ze kregen ook drie maanden lang geurloze, smaakloze pillen met dezelfde bacteriën.

Bij twee van de studiedeelnemers krompen de tumoren aanzienlijk. De tumor van één patiënt is verdwenen en is nu, twee jaar later, niet teruggekeerd.

Dr. Ben Boursi, senior GI-oncoloog bij Sheba Medical Center. Foto met dank aan Sheba Medical Center

“Het is echt buitengewoon om een ​​respons van 30 procent te zien,” legde Boursi uit aan ISRAEL21c, gezien de terminale toestand van de deelnemers en hun eerdere mislukte behandelingen.

Het belangrijkste was dat Boursi en zijn team bewijs zagen van een verhoogde immuunrespons op cellulair niveau en in de genexpressieprofielen van de drie patiënten die wel goed reageerden.

Hij gelooft dat sommige van de getransplanteerde patiënten niet reageerden op de immunotherapie vanwege genetische veranderingen in hun tumoren – wat betekent dat het microbioom niet de enige factor is die de respons op de behandeling kan beïnvloeden.

“Hoewel we het klinische voordeel van de behandeling benadrukken, moeten we niet vergeten dat het de kers op de taart is”, zei hij. “Ons belangrijkste doel was om te zien of de behandeling veilig en haalbaar is.”

Nu is aangetoond dat de microbioomtransplantatieprocedure ‘eenvoudig, veilig en relatief goedkoop’ is, testen Boursi en het team van Sheba het op andere melanoompatiënten en op patiënten met longkanker, een van de meest voorkomende oorzaken van kanker. dood.

Bijwerkingen verdwenen

Ongeacht of de FMT het succes van immunotherapie beïnvloedde of niet, het had nog een ander onverwacht voordeel: hoewel veel van de proefdeelnemers ernstige bijwerkingen hadden gehad tijdens hun eerdere mislukte ronde van immunotherapie, veroorzaakte de FMT-immunotherapie helemaal geen significante bijwerkingen.

“Dit alleen al is een geweldige prestatie”, zei Boursi.

Nu onderzoekt het team of de transplantatiebehandeling specifiek kan worden gebruikt om de bijwerkingen van immunotherapie te verminderen.

Ze verwachten dat hun voortdurende laboratoriumwerk hen kan helpen kankerpatiënten te identificeren die het meeste baat zullen hebben bij FMT-therapie, evenals de meest geschikte donor voor elke patiënt te identificeren.

Ze hopen ook de biologische route te bepalen die ten grondslag ligt aan de verandering in immuunresponsiviteit.

Wat is het met het darmmicrobioom dat zo’n verschil kan maken in het succes van immunotherapie?

“We weten dat het darmmicrobioom vele rollen speelt in de menselijke gezondheid, en een daarvan is de ontwikkeling van het immuunsysteem”, vertelt Boursi aan ISRAEL21c. “Bij kiemvrije muizen ontwikkelt het immuunsysteem zich bijvoorbeeld niet goed.”

Andere auteurs van de studie zijn verbonden aan de Universiteit van Tel Aviv, het Shamir Medical Center, het Hadassah Medical Center, de Bar-Ilan University en het Assuta Ashdod University Hospital, allemaal in Israël; en met het MD Anderson Cancer Center van de Universiteit van Pennsylvania en de Universiteit van Texas in de Verenigde Staten.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!