‘Onschuldig verantwoordelijk’ – Een nieuwe column van Rob Fransman

Rob Fransman

Lodewijk Asscher trad af uit fatsoen. Fatsoen is een vrij zeldzaam begrip in de politiek maar Lodewijk heeft het. Jammer dat juist hij vertrekt, al is de PvdA al jaren mijn keuze niet. Voor de raspoliticus Asscher is het tragisch en ik hoop van harte dat hij terugkomt. Het liefst als burgemeester van Amsterdam wanneer de termijn van de huidige burgemeester afloopt. Ik kan me slecht voorstellen dat Amsterdam nog 6 jaar met Femke Halsema wordt opgescheept.  

Eric Wiebes vertrok ook. Niet uit fatsoen maar omdat hij heel goed inziet dat hij de meest impopulaire minister is. Hugo de Jonge kan er ook wat van maar het geblunder van Wiebes is weergaloos. Niet alleen het geblunder, ook de arrogantie. Werkelijk alles wat die man aanpakte ging fout. Om tijd te sparen: google de blunders van Wiebes.  

Wanneer Wiebes zou aanblijven kost dat de VVD in de aankomende verkiezingen veel zetels en dat mag niet. Voor de VVD moet de VVD coûte que coûte de grootste blijven. Want de VVD is goed voor het land.  

Mijn neus! 

Tien jaar is de VVD van Mark Rutte nu aan de leiding. Mijn gevoel zegt dat het er in die 10 jaar niet vrolijker op geworden is. Koning Chagrijn regeert en dat komt echt niet alleen door de pandemie. Al in 2015 hekelde Rutte de ‘dikke-ik’ mentaliteit die er in Nederland zou heersen. ‘De mensen moeten niet denken dat ze alles kunnen maken!’ oreerde hij. ‘Je behandelt anderen zoals je zelf behandeld wilt worden.’ Toen hij dat zo stellig beweerde wist onze altijd lachende premier al van de financiële pogrom van de belastingdienst tegen de slachtoffers van de toeslagenaffaire. Er is geen beter voorbeeld van arrogantie van de macht. Toen het vernietigende rapport over het gedrag van de overheid uitkwam werd er eerst vier volle weken geouwehoerd. De regering betuigde spijt (kost niks) maar vond aftreden niet nodig. Rutte chanteerde Kamerleden om toch vooral de vertrouwenskwestie niet te stellen ‘want corona’. Toen die weigerden naar zijn pijpen te dansen trad hij dan gisteren uiteindelijk af. ‘Ik ben wel verantwoordelijk maar niet schuldig,’ zei hij. Pfft, vertel dat aan die bijstandsmoeder die € 7000 boete moet betalen omdat haar moeder af en toe het eten voor haar (klein)kinderen betaalt.  

Toch gaat Rutte vrolijk door als lijsttrekker van de VVD bij de komende verkiezingen. Vorige week beloofde de regering dat alle door de Belastingdienst gemaltraiteerde ouders meteen een substantieel bedrag zouden krijgen. Rute liet staatsecretaris van Huffelen de slachtoffers dertigduizend Euro beloven. ’Wanneer het eventueel te veel is dan hoeft dat niet terug betaald te worden, als het te weinig is krijgen ze later meer,’ werd erbij gezegd. De ouders waren blij maar ietwat wantrouwend, ze hadden tenslotte ervaring met hun overheid. Hun wantrouwen was terecht. Wat blijkt? Niemand heeft nog een cent ontvangen. Sterker nog, vandaag werd bekend dat de Belastingdienst dat geld meteen weer opeist. Let wel, de staatspitbull eist haar eigen vorderingen op waarvan bewezen is dat die onterecht zijn. Dat is misdadig. En Rutte ontslaat de top van de dienst niet op staande voet. Welnee, waarom zou hij ingrijpen? 

Tien jaar Mark Rutte en niets dan schandalen en schandaaltjes. De lijst van mismanagement is eindeloos. Minstens zo erg is het dat door de regering de burger alleen maar gezien wordt als stemvee. De overheid ziet ons als vijand en wantrouwt ons tot op het bot. Alles en iedereen wordt gecontroleerd. Behalve het grote bedrijfsleven. Dat kan doen en laten wat het wil en vooral de werknemer onderbetalen. Tien jaar VVD-regeringen en net zoals in Amerika kennen we het fenomeen van de werkende armen die zelfs van twee salarissen nauwelijks kunnen rondkomen.  

De minister-president acht zich na alle schandalen toch geschikt om Nederland opnieuw te regeren.  

Hij heeft gelijk want de peilingen geven aan dat na de verkiezingen de VVD weer de grootste zal zijn. Dus krijgen we voor de vierde keer een regering Rutte. Nederland houdt kennelijk zeer van die man. Ik niet.  

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)