Pionierswerk van Israëlische vrouwen

Rachel Yanait Ben-Zvi. Foto WikipediaCommons

Heeft u zich ooit afgevraagd wie uw ambachtelijke olijfolie of uw lokaal geproduceerde kaas en wijn heeft geproduceerd? De kans is groot dat je daarbij eerst aan mannen denkt . En hoewel dat vaak het geval kan zijn, is het in Israël zeker niet altijd zo geweest, want er waren net zo goed vrouwelijke pioniers actief tijdens de opbouw van Israël.

Rachel Yanait Ben-Zvi was bijvoorbeeld niet alleen de vrouw van de tweede president van Israël, Yitzhak Ben-Zvi, maar ook een fervent agronoom die Jeruzalemse vrouwen leerde groenten verbouwen, koeien melken en kaas maken. Hana Meisel was ondertussen Israëls eerste vrouwelijke agronoom en een bekende feministe die een landbouwschool voor vrouwen oprichtte in het noorden van het land. En overal in Israëlische kibbutzim waren vrouwen te vinden die samen met hun mannelijke tegenhangers op het land werkten.

Snel vooruit naar de 21ste eeuw, waar vrouwen een rol blijven spelen in de Israëlische landbouw. ISRAEL21C portretteerde een aantal van deze inspirerende vrouwen.

Kaasmaker Michal Mor Melamed

Michal Melamed Mor is de oprichter en kaasmaker van de Shirat Roim Dairy in het noorden van Israël. Foto door Shani Brill via ISRAEL21C

De carrière van Michal Mor Melamed in het maken van kaas kwam bij toeval van de grond. Als ervaren logopediste reist ze ook elk jaar naar Zwitserland om te gaan paragliden. Op een dag in 2005 stuurde regenachtig weer in Zwitserland haar op zoek naar een andere activiteit. Een vriend zei: “Nou, als je niet kunt vliegen, kun je tenminste zien hoe ze kaas maken in de Alpen”. Ik ging om hem een ​​plezier te doen, en de rest is geschiedenis ”, legt Melamed uit.

Wijnmaker Lina Slutzkin

Lina Slutzkin, de eigenaar en wijnmaker bij Kadma Winery. Foto door Nir Shmul via ISRAEL21C

Wijnmaker Lina Slutzkin van Kadma Winery  is ook niet nieuw in het werken in een traditioneel mannelijk veld, ze heeft 20 jaar in hightech gewerkt voordat ze ongeveer tien jaar geleden aan haar reis naar de wijnbereiding begon.

Slutzkin en haar familie wonen in Kfar Uria, een dorp in centraal Israël. Toen ze besloot de hightech-industrie te verlaten, zochten zij en haar man naar iets dat met hun landbouwgrond te maken had. “Uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat wijn het leukst is. En we hebben bewezen dat we geen ongelijk hebben ”, zegt ze.

Slutzkin vraagt ​​zich af waarom er zo weinig vrouwen in de wijnbereiding zijn.

“Het geldt over de hele wereld en ik weet echt niet waarom”, zegt ze. “Bij Intel was ik ook gewend om onder mannen te zijn, al waren er eigenlijk meer vrouwen dan in de wijn. Maar bij mijn wijnmakerij zijn er veel vrouwen. “

Olijfolie maker Hanan Zoabi Manadreh

Hanan Zoabi Manadreh, Sindyanna van Galilea’s manager van sociale projecten en empowerment van vrouwen.  Foto door Oren Shalev via ISRAEL21C

Strikt genomen maakt Hanan Zoabi Manadreh geen olijfolie.

Maar als manager bij het door vrouwen geleide Sindyanna of Galilea, die zaken voor vrede en eerlijke handel in Israël promoot, weet ze veel over het doorbreken van barrières en, natuurlijk, over de lokale olijfolie-industrie.

Sindyanna van Galilea werd in 1996 opgericht door een groep Joodse en Arabische vrouwen om de taalvaardigheid van Arabisch-Israëlische moeders te verbeteren. Hun werk in de fabriek helpt hen om in hun levensonderhoud te voorzien, hun status in de samenleving te verbeteren, Hebreeuws en nieuwe technologische vaardigheden te leren.

“Het is een activiteit waarmee we de nauwe samenwerking laten zien tussen beide samenlevingen, Arabisch en Joods. Vanuit een coöperatieve economie kunnen we een meer rechtvaardige en gelijkwaardige samenleving opbouwen”, besluit Manadreh.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!