2,5 miljoen kinderen terug naar school in Israël

Israëlische kinderen gaan terug naar school. Foto YouTube.

Bijna 2,5 miljoen Israëlische leerlingen zijn woensdag begonnen aan het schooljaar, ondanks een recordaantal besmettingen en de verwachting dat de terugkeer naar de klas tot een verdere toename van het aantal besmettingen zal leiden.

Volgens de Directeur-generaal van het ministerie van Volksgezondheid Nachman Ash krijgt het open houden van de economie en het weer naar school krijgen van kinderen de prioriteit. Hij voegde eraan toe dat hij hoopte dat een reeks nieuwe maatregelen de risico’s zouden verminderen.

“Ik denk niet dat het een gok is”, vertelde Ash dinsdagavond aan Channel 12 News. “Ik denk dat we een weloverwogen beslissing nemen in overeenstemming met het overheidsbeleid. We willen de economie en het onderwijssysteem open houden.”

Hij gaf toe dat de terugkeer naar de klas waarschijnlijk een toename in het aantal besmettingen met het coronavirus zal veroorzaken, maar hoopte desondanks dat de genomen maatregelen een omkering in de trend zullen laten zien.

Op basis van het plan van het ministerie van Onderwijs om de scholen tijdens de pandemie te heropenen, zullen kinderdagverblijven, kleuterscholen en groep één en twee vijf dagen per week klassikaal bijeenkomen.

In steden waar veel besmettingen zijn kunnen kinderen van de kinderdagverblijven, kleuterscholen en groep 1 tot en met 4 gewoon naar school. Groepen 5 tot en met 7 zijn echter vereist om buiten of in kleine groepen te leren. Groepen 8 tot en met 12 moeten buiten leren als minder dan 70 procent van de studenten gevaccineerd is of hersteld van het virus.

Volgens de bijgewerkte richtlijnen van het ministerie van Onderwijs moet iedereen die naar een school of kinderdagverblijf gaat, een bewijs van vaccinatie of een negatief coronatest-resultaat overleggen. Alleen tests die zijn goedgekeurd door het ministerie van Volksgezondheid worden geaccepteerd.

Hoewel negatieve tests vereist zijn om op de eerste dag naar de lessen te gaan, meldde Channel 13-nieuws dat er een aanzienlijk tekort is in de door het ministerie van Volksgezondheid goedgekeurde snelle tests. Dit zou ertoe kunnen leiden dat maar liefst 250.000 studenten woensdag de lessen niet bijwonen.

Volgens de openbare omroep Kan zitten momenteel meer dan 90.000 studenten in quarantaine. Meer dan de helft van degenen die maandag positief testten op het virus waren schoolgaande kinderen.

Volgens de Ynet-nieuwssite was 33% van degenen die maandag positief testten jonger dan 11 jaar, 15% was 12-18 jaar oud en slechts 4% was ouder dan 60.

Uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid die dinsdagavond zijn bijgewerkt, blijkt dat maandag 11.077 nieuwe gevallen van coronavirus zijn geregistreerd, de eerste keer dat het aantal dagelijkse infecties in Israël de 11.000 is gepasseerd sinds het begin van de pandemie.

Dinsdagavond waren nog eens 5.393 gevallen bevestigd, wat het aantal actieve besmettingen op 83.470 brengt.

Er zijn 719 patiënten in ernstige toestand opgenomen in het ziekenhuis met COVID-complicaties en 172 liggen aan de ventilator.

Het dodental stond op 7.043.

Van de meer dan 88.000 tests die sinds middernacht zijn uitgevoerd, was 6,35% positief, een daling ten opzichte van de afgelopen dagen.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid hebben 5.978.120 mensen één dosis van het coronavaccin gehad, 5.484.158 hebben twee injecties gehad en 2.192.334 mensen zijn voorzien van een derde dosis gekregen van het coronavirus.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!