Israël versoepelt blokkade van de Gazastrook

De Kerem Shalom grensovergang. Foto YouTube.

Israël heeft woensdag een reeks maatregelen goedgekeurd om de blokkade van de Gazastrook te versoepelen, waaronder het openen van de belangrijkste commerciële grensovergang met Gaza.

De aankondiging kwam een ​​dag nadat Israëlische functionarissen toestemming hadden gegeven voor de invoer van cruciaal bouwmateriaal dat nodig is voor de wederopbouw van de Gazastrook na het recente conflict in mei. De spanningen zijn de afgelopen weken hoog opgelopen nadat Hamas-terroristen brandballonnen richting Israël hebben opgelaten en een reeks gewelddadige demonstraties hebben georganiseerd langs het grens hek met Israël.

Desondanks heeft de Israëlische regering ingestemd met de uitbreiding van de visserijzone van de Gazastrook, de opening van de Kerem Shalom grensovergang, de verhoging van de watertoevoer naar het gebied en het verhogen van het aantal kooplieden uit Gaza dat nar Israël mag komen.

Een Israëlische soldaat die op 21 augustus door een Palestijn werd neergeschoten, stierf maandag aan zijn verwondingen. Twee Palestijnen, waaronder een 12-jarige jongen en een Hamas-militant, zijn ook gedood door Israëlisch geweervuur ​​tijdens recente protesten langs de grens.

Israël en Egypte houden de Gazastrook onder blokkade sinds Hamas in 2007 de controle over het gebied overnam. Israël zegt dat de blokkade nodig is om te voorkomen dat Hamas, een islamitische militante groepering die gezworen heeft tot de vernietiging van Israël, zich kan herbewapenen.

Israël en Hamas hebben sinds 2008 vier oorlogen uitgevochten en Israël heeft de blokkade sinds de laatste gevechten in mei aangescherpt.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)