Israël richt undercover politie-eenheid op tegen misdaad in Arabische gemeenschap

Redactie Joods.nl

De Israëlische politie heeft dinsdag een nieuwe undercover-eenheid onthuld die belast is met het aanpakken van misdaad en geweld in Arabische steden en dorpen in Israël.

De Sinaï-eenheid werd geïntroduceerd tijdens een ceremonie die werd bijgewoond door politiecommissaris Kobi Shabtai en bestaat ​​uit 45 undercoveragenten die zich zullen richten op de georganiseerde misdaad in Arabische gemeenschappen in het land.

Het is de eerste undercover-eenheid die belast is met de bestrijding van misdaad in plaats van terrorisme en zal voornamelijk worden belast met handhaving onder Israëlische burgers.

Enkele uren voor de onthulling van de Sinaï-eenheid werd een 57-jarige man doodgeschoten door onbekende schutters in zijn huis in de noordelijke stad Haifa.

Ooggetuigen zeiden dat de aanvallers op de deur van het huis van Muhammed Faiz Dhiab klopten en vervolgens het vuur openden. .

Dhiab, vader van drie kinderen, werkte als vrachtwagenchauffeur.

De dood van Dhiab markeerde de 66e moord op een Arabische Israëliër dit jaar, volgens de non-profitorganisatie Abraham Initiatives. Arabische steden en dorpen in Israël zijn de afgelopen jaren getroffen door een golf van geweld , voornamelijk gedreven door de georganiseerde misdaad. Nog eens 12 Palestijnen werden gedood bij vermeende criminele moorden op Israëlisch grondgebied.

In het jaar 2020 werden 96 Arabische Israëliërs gedood bij geweld, verreweg het hoogste jaarlijkse aantal in de recente geschiedenis.

Volgens Arabische Israëliërs is het de schuld van de politie, omdat deze niet optreedt tegen machtige criminele organisaties en het geweld grotendeels negeren, waaronder familievetes, maffia-terreuroorlogen en geweld tegen vrouwen.

Shabtai heeft zondag een spoedvergadering bijeengeroepen over het geweld nadat vier Arabische Israëliërs in het weekend waren vermoord.

Volgens een Knesset-rapport uit 2020 circuleren er ongeveer 400.000 illegale wapens in Israël, de overgrote meerderheid in Arabische gemeenschappen.

Vorige maand zei premier Naftali Bennett dat geweld en misdaad in de Arabisch-Israëlische gemeenschappen een “nationale ramp” waren, terwijl hij hoge regerings- en politiefunctionarissen ontmoette om een ​​nationaal plan te formuleren om het probleem aan te pakken.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)