President Biden verzint bezoek aan Tree of Life-synagoge

CNN heeft een claim ontkracht van de Amerikaanse president Joe Biden dat hij de Tree of Life-synagoge in Pittsburgh heeft bezocht na een schietpartij in 2018 door een extreem-rechtse terrorist waarbij elf mensen werden gedood.

Zoals elk jaar voor het Joods Nieuwjaar (Rosj Hasjana) spreekt de Amerikaanse president in een bijeenkomst met vertegenwoordigers van Joodse organisaties in de VS. Zo ook dit jaar. Anders dan andere jaren, vond dit jaar echter een virtueel gesprek plaats vanwege corona.

Daarover zei de president: “Volgend jaar niet alleen in Jeruzalem, maar ook in het Witte Huis”, refererend naar “lesjana haba biroesjalajiem” – dat jaarlijks met Pesach aan seidertafels wereldwijd wordt uitgesproken.

Ook sprak president Biden de volgende woorden uit: “Ik herinner me dat ik tijd doorbracht in de – je weet wel, naar de – je weet wel, de Tree of Life-synagoge, sprekend met de.. gewoon… het is gewoon verbazingwekkend dat deze dingen gebeuren – in Amerika plaatsvinden.”

En toen ontstond wat CNN’s fact checker Daniel Dale “een groot probleem” noemt.

Uit navraag door journalisten bleek namelijk dat president Biden na de grootste anti-Joodse aanval in de Amerikaanse geschiedenis nooit de Tree of Life-synagoge heeft bezocht, verklaarde directeur Barb Feige.

Het Witte Huis wil nog niet reageren op vragen van journalisten over Biden’s claim, maar spreekt de berichtgeving ook niet tegen.

Biden heeft een reputatie opgebouwd om valse of verfraaide beweringen te doen. In een beruchte fout beweerde Biden afgelopen jaar dat hij “de grote eer had om gearresteerd te worden” in Zuid-Afrika toen hij “probeerde Nelson Mandela op Robbens Island te zien”. Mandela zat daar tot 1990 in de gevangenis.

Toenmalig president Trump bezocht de Tree of Life drie dagen na de massale schietpartij.

UPDATE:
Witte Huis bevestigt dat Biden’s claim onjuist is.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)