Record aan besmettingen in Israël; aantal patiënten op de IC’s blijft relatief laag

Een coronapatiënt in een Israëlisch ziekenhuis. Foto YouTube.

Volgens het Israëlische ministerie van Volksgezondheid registreerde Israël maandag bijna 11.000 nieuwe besmettingen, een nieuw record. Toch blijft het aantal coronapatiënten dat op de intensive care is opgenomen relatief laag in vergelijk met eerdere uitbraken.

Met 10.947 nieuw geïdentificeerd coronabesmettingen kon een besmettingspercentage van 7,65% worden vastgesteld. Alleen één keer eerder werden er in Israël meer dan 10.000 besmettingen op één dag geregistreerd, op 18 januari tijdens het hoogtepunt van de derde coronavirus-golf. De meest dodelijke die het land heeft getroffen.

Ondanks vergelijkbare aantallen aantallen -momenteel zijn in Israël 83.000 mensen met het coronavirus besmet in vergelijk met 88.000 tijdens de derde uitbraak- zijn in augustus het aantal patiënten wat in ernstige toestand op de intensive care werd opgenomen en de hoeveelheid sterfgevallen aanzienlijk lager gebleven.

Ongeveer 520 mensen stierven in augustus in vergelijk met 1.400 sterfgevallen in januari. Ook lagen er in augustus op het hoogtepunt 756 coronapatiënten op de intensive care, vergeleken met ongeveer 1.200 in de eerste maand van dit jaar.

Ondanks het record aan besmettingen is ook de reproductiesnelheid (R) dalende. Hiermee wordt gemeten hoeveel mensen er gemiddeld geïnfecteerd worden door elke virusdrager. Deze ligt voor eerst sinds het begin van de vierde golf onder de 1,1. Dit alles wordt bereikt zonder draconische middelen zoals lockdowns.

Wel gaan de scholen morgen in Israël weer beginnen voor 2,5 miljoen Israëlische scholieren. Een stap die maandagavond door de Israëlische regering werd goedgekeurd. Verwacht wordt dat hierdoor het aantal besmettingen nog meer zal toenemen. Maar het aantal patiënten in ernstige toestand blijft leidraad voor het invoeren van nieuwe maatregelen.

Inmiddels zijn 7.043 Israëliërs aan COVID-19 bezweken, meer dan 1 miljoen Israëliërs zijn besmet geweest met het virus.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!