Knesset eert laatste overlevende van Babi Yar

Getuigenis van de laatste overlevende van Babyn Yar, Michael Sidko, Israël

Michael Sidko, de laatst bekende overlevende van de massamoord van Babi Jar, ontving zondag een onderscheiding van de Knesset ter herdenking van het bloedbad wat 80 jaar geleden plaats vond.

Sidko kreeg de medaille uitgereikt door Knesset-voorzitter Mickey Levy.

“Ik had de eer om hem namens de Knesset, namens de Israëlische democratie, een medaille van erkenning te overhandigen. Ik heb Michael verzekerd dat de herinnering aan zijn familie, samen met alle slachtoffers van Babyn Yar en de Holocaust, voor altijd zal worden bewaard ’, zei Levy.

Het bloedbad vond plaats in Kiev, Oekraïne, waar in een periode van twee dagen meer dan 33.000 Joden door de nazi’s werden vermoord. Sidko was zes jaar oud toen hij getuige was van de moord op zijn zus en moeder.

Bij de bijeenkomst in de Knesset ter gelegenheid van het overhandigen van de onderscheiding, waren vertegenwoordigers van Yad Vashem, The World Zionist Organization en The Jewish Agency aanwezig.

Natan Sharansky, voorzitter van het Babyn Yar Holocaust Memorial Center, zei: “Om het hele verhaal van de uitroeiing van de Joden diepgaand te begrijpen, roep ik de Israëlische regering en iedereen die Polen heeft bezocht op om ook Babyn Yar te bezoeken. ” Sharansky beloofde Michael dat de namen van zijn omgekomen familieleden zouden worden opgenoemd tijdens de officiële ceremonie in oktober in Kiev ter gelegenheid van het 80-jarig jubileum.

Sidko en zijn broer slaagden erin om aan de dood te ontsnappen dankzij een Poolse buurvrouw, die hen tot het einde van de oorlog voor haar eigen zoons doorgaf.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!