200.000 jaar oude fossielen uit grot in de Carmel bewijzen immigratie uit Afrika gedurende de ijstijd

Misliya grot. Foto Mina Weinstein-Evron / Universiteit van Haifa

In tegenstelling tot de populaire theorie dat de ijskoude omstandigheden en droogte in de ijstijd de migratie van mensen tussen continenten belemmerden, onthult een nieuwe en verrassende Israëlische studie dat de migratie van Afrika naar het Midden-Oosten 200.000 jaar geleden onder uitdagende klimatologische omstandigheden plaatsvond.

Dit is de conclusie in de zojuist gepubliceerde bevindingen van Dr. Lior Weissbrod van de Israel Antiquities Authority en prof. Mina Weinstein-Evron van het Zinman Institute of Archaeology aan de Universiteit van Haifa.

Weissbrod en Weinstein onderzochten dierlijke fossielen uit de Misliya-grot op de berg Karmel bij Haifa en identificeerden een menselijk kaakbeen van bijna 200.000 jaar oud, een van de vroegste menselijke resten gevonden buiten Afrika. Het onderzoek is gepubliceerd in Journal of Human Evolution.

Dr. Weissbrod merkte op dat: “het verbazingwekkend is om over de moderne menselijke evolutie te leren van de overblijfselen van kleine knaagdieren. Onder de soorten die tijdens de opgraving werden ontdekt, ontdekten we tot onze verrassing dieren die alleen in koude klimaten konden leven – vooral één soort genaamd Ellobius lutescens, die hier leefde tijdens de ijstijd en meer dan 150.000 jaar geleden uit onze regio verdween.”

Dr. Lior Weissbrod met kleine fossielen van knaagdieren van de opgraving. Foto Yoli Schwartz, Israel Antiquities Authority

“Dit betekent dat hier in Israël in die tijd koude omstandigheden heersten waardoor dergelijke dieren konden overleven. Het vinden van menselijke kaakbeen in dezelfde laag waar het knaagdier leefde, suggereert dat deze vroege mensen onder deze omstandigheden overleefden.”

“De kleine overblijfselen van de dieren die we hebben onderzocht zijn van het grootste belang voor de studie van de menselijke evolutie. Met behulp van fossielen kunnen we bepalen onder welke omstandigheden mensen in de oudheid onder verschillende prehistorische tijden overleefden en in welk tempo het aanpassingsvermogen van de mens evolueerde om zich aan te passen aan diverse klimatologische omstandigheden,” aldus Dr. Weissbrod

Het onderzoek onthult nu dat de migratie uit Afrika plaatsvond tijdens een periode van een wereldwijde ijstijd en ondersteunt de overtuiging dat de aanpassingen die de mensheid tot de dominante soort op aarde hebben gemaakt al vroeg in onze evolutie plaatsvonden.

Volgens prof. Weinstein-Evron, de onderzoeker die de opgraving bij Misliya Cave uitvoerde, “veranderen de prehistorische ontdekkingen in Israël en in andere regio’s van Noord-Afrika en Zuidoost-Europa de bestaande percepties over de menselijke evolutie.”

200.000 jaar oud menselijk kaakbeen. Foto Israel Hershkowitz Universiteit van Tel Aviv

“Deze ontdekkingen werpen licht op de oorsprong van moderne mensen en de ontwikkeling van hun fysiologische en gedragsmatige capaciteiten. Deze capaciteiten stelden ons in staat om elk van de continenten in relatief korte tijd te bereiken, in evolutionaire termen, en leidden ertoe dat onze voorouders de wereld domineerden”.

De vraag blijft: als de vroege mens zich kon aanpassen aan een nieuw klimaat, waarom bleven ze dan zo lang in Afrika?

“Als het klimaat niet de factor was die onze oude voorouders aanvankelijk vertraagde, zullen onderzoekers andere verklaringen moeten onderzoeken, waaronder die met betrekking tot demografische gegevens van de bevolking, interacties met andere menselijke soorten of de late opkomst van technologische innovaties,” zei Weinstein-Evron in het persbericht van de Israel Antiquities Authority .

Advertentie (4)