Dit was het belangrijkste nieuws van vandaag

Presidentiële adviseur Jared Kushner met premier Netanyahu tijdens een bezoek aan Jeruzalem. Foto Amerikaanse ambassade Jeruzalem

Dinsdag kwamen er in 24 uur 459 nieuwe besmette patiënten in Israël bij. Dit is de grootste stijging op een dag sinds 15 april toen de virus pandemie op zijn hoogtepunt was en er 556 nieuwe besmettingen op een dag werden geteld. Wijken van Tiberias en Elad in centraal Israël zijn gedeeltelijk in lockdown geplaatst voor de periode van een week. Ook overleed er een patiënt, leest u hier.

De gedeeltelijke afsluiting van Elad, een ultraorthodoxe stad in het centrum van Israël en vijf overwegend ultraorthodoxe buurten in de noordelijke stad Tiberias is sinds woensdagochtend om 8.00 uur van kracht. Andere steden volgen. Een militaire task force waarschuwde woensdagochtend dat het infectiepercentage in ultraorthodoxe gemeenschappen “zeer hoog” is in vergelijking met de rest van het land, waarbij ongeveer 14 procent van alle nieuwe besmettingen deze week op slechts vijf locaties werd vastgesteld, staat hier.

De Islamitische terreur organisatie Hamas in Gaza doet er alles aan om een beeld van armoede en ellende te schetsen als gevolg van de Israëlische blokkade van de Gazastrook. Video’s en foto’s op sociale media tonen een andere realiteit. Veel Nederlandse media helpen die illusie in stand te houden. Dat het anders is leest u hier.

Droog land laten bloeien, is een Israëlische specialiteit. Het beste bewijs daarvoor is de Negev woestijn waar nu volop land en tuinbouw plaatsvindt dankzij de creatieve oplossingen die door Israëlische agronomen en wetenschappers zijn ontwikkeld. In een video wordt het hier uitgelegd.

Velen van U wisten dit al. De 15 jaar geleden voor een termijn van vier jaar gekozen president van de Palestijnse Autoriteit (PA), Mahmoud Abbas en zijn naaste adviseurs, zijn opnieuw betrokken bij een nieuw schandaal. Het schandaal kwam afgelopen week aan het licht, blijkt uit een analyse van Yochanan Visser hier.

Het klinkt futuristisch maar binnen kort verteld een app in je smartphone wanneer je een COVID-19 test moet laten doen. Het Afeka Tel Aviv Academic College of Engineering en de Katholieke Universiteit van het Heilig Hart in Milaan zijn bezig een app te ontwikkelen die aan het geluid van je stem en hoest en je ademhaling kan bepalen of je een test op het virus moet laten doen, staat hier.

Bij aan Israël toegeschreven luchtaanvallen dinsdagavond laat op Iraanse doelen in Syrië zijn minstens zeven mensen omgekomen, waaronder twee Syrische soldaten en vijf pro-Iraanse militieleden,leest u hier.

Palestijnse onderhandelaar Erekat zegt dat het zijn neef was die dinsdag door door Israëlische troepen was neergeschoten en daarna overleed tijdens een carramming bij een checkpoint, en dat hij geen carramming deed maar zich eigenlijk haastte om zijn zus en moeder op te halen voor een familiehuwelijk later op dinsdagavond, waarbij hij Israël ervan beschuldigde hem in koelen bloede te hebben geëxecuteerd, staat hier.

Documenten ingediend bij de rechtbank door de Amerikaanse advocaat Alan Dershowitz onthulden dinsdag dat een vrouw voormalig premier Ehud Barak had genoemd als een van een aantal belangrijke mannen met wie ze gedwongen werd seks te hebben door Jeffrey Epstein. Israël smult weer van dit verhaal en u leest het hier.

Meer dan duizend parlementsleden uit heel Europa hebben dinsdag een verklaring ondertekend tegen de geplande annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever door Israël, en dringen aan op doortastende maatregelen om strafmaatregelen te nemen als deze plannen doorgaan, staat hier.

Meer dan 8.000 studenten van de Florida State University hebben een online petitie ondertekend om de student-senaat voorzitter te verwijderen vanwege berichten over sociale media die worden beschreven als antisemitisch, staat hier.

Senior assistenten van de Amerikaanse president Donald Trump zijn dinsdag begonnen met discussies over de vraag of de Israëlische premier Benjamin Netanyahu groen licht moet krijgen voor zijn plan om nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever te annexeren, volgens een Amerikaanse functionaris en een persoon die bekend is met de beraadslagingen, staat hier.

IKEA Israël heeft aangekondigd 400 werknemers te ontslaan en heeft hen een pensioenpakket aangeboden als ze nu weg gaan. Daarnaast worden de winkeluren verkort. Volgens IKEA Israël gebeurt dit wereldwijd bij IKEA wegens het veranderde kooppatroon wegens het coronavirus, staat hier.

Ongeveer 2500 mensen kwamen dinsdagavond bijeen op het Rabin-plein in Tel Aviv om te protesteren tegen de geplande annexatie van 30% van Judea en Samaria, waarvan de Israëlische regering zei dat deze in juli zal plaatsvinden, lees je hier.