Wraak

Shaun King Foto Twitter

Terwijl in de VS standbeelden worden vernietigd en het geweld aanhoudt te midden van voortdurende protesten naar aanleiding van de dood van George Floyd, komt de neger-imitator Shaun King met het idee om afbeeldingen en beeldjes van Jezus te vernietigen waarin de christelijke heiland wordt afgebeeld als blanke man.

King is geboren uit blanke ouders, maar beweerde op latere leeftijd dat zijn moeder hem verteld zou hebben dat zijn echte vader een zwarte man was. Hoewel hij overduidelijk blank is, meldt hij tijdens zijn jeugd in Kentucky het slachtoffer te zijn geweest van anti-zwart racisme. 

Maar het is niet aan hem om te bepalen of het aanbidden van een halfnaakte bijna doodgemartelde jood aan een stokje verboden moet worden vanwege zijn huidskleur.

Als blanke die zich voordoet als gekleurde man, kan Shaun King zich hooguit uitspreken over de vormen van racisme waar blanken mee te maken krijgen wanneer ze zich vertonen in Black Face. Bijvoorbeeld als ze zich verkleed hebben voor een of ander kinderfeest en bedreigd worden door een omhooggevallen rapper. 

De kwestie over Jezus kan veel beter beantwoord worden door joden. Bijvoorbeeld door deze Jood, terwijl hij dit stukje schrijft. Het schijnt dat ik geen problemen heb met de manier waarop christenen hun god afbeelden. Maar als ik mezelf goed begrijp vraag ik me wel af of het na 2 millennia misschien niet eens tijd is om een andere Jood te kiezen. Eentje die misschien wel wat aan heeft. Of mag je daar niet over klagen tijdens de Gay Pride maand? In ieder geval, deze is al 2000 jaar dood en volgens mij doet ie niks. Is een jood die pizza kan komen brengen niet een veel beter idee? 

Maar ja, zolang ik er geen last van heb zal het mij een zorg wezen wie er aanbeden wordt en waarom. Was dat niet de bedoeling van alles?

King wil wraak en vernietiging. Hij preekt preekt, zonder te luisteren naar zijn eigen advies. Wat hij voelt is de macht om anderen kapot te maken en dat is veel aantrekkelijker dan de onzin die hij preekt. Hij is niet de enige die er zo over denkt.

Neem bijvoorbeeld de steeds vaker voorkomende incidenten van in scene gezet racisme door bekende welvarende mannen. Het meest recente voorbeeld was Bubba Wallace, een succesvolle zwarte autoracer die beweerde dat er een strop in zijn garage was opgehangen. 

Een strop is een verwijzing naar de vele lynchpartijen uit het verleden in de Verenigde Staten waarbij onschuldige zwarten zonder vorm van proces door woedende volksmenigten werden vermoord. In dit geval was het een touw om de garagedeur mee te openen, meer niet. Toch vond een zeer welvarende en succesvolle man wiens ego niets te kort komt, het nodig om van het adorerende publiek medelijden te krijgen. Waarom is dat?

Foto https://theconservativetreehouse.com

Andere voorbeelden zijn Jussie Smollett die een racistische aanval op zichzelf in scène zette of voormalig NFL speler Edawn Coughman die zijn winkel in de fik stak en besmeurde met racistische leuzen. En dan is er natuurlijk nog onze eigen Jerry Afriyie, die zichzelf een dreigbrief heeft geschreven omdat niemand anders het voor hem wilde doen. 

Niet dat er geen antisemitisme of racisme bestaan. Maar als de voorvallen gefaked moeten worden is er iets anders aan de hand. Wie echt slachtoffer is van vervolging heeft geen behoefte om incidenten in scène te zetten. Het zijn namelijk de machtigen die zoiets doen, op zoek naar machtelozen om te schoppen.

We hebben het lynchen al eerder genoemd. Vaak vonden dit soort lynchpartijen plaats nadat een blanke vrouw (machtig) een zwarte man (machteloos) van seksuele toespelingen beschuldigde. Zo’n vrouw wist wat de consequenties waren van deze beschuldiging en gebruikte haar macht in om een leven te vernietigen. Dat is kennelijk plezierig.

De rollen hebben zich nu omgedraaid. Kijk naar deze vrouw die door een zwarte man beschuldigd wordt van racisme zonder dat hij daar enig bewijs van kan leveren. De machtsverhoudingen zijn zodanig veranderd dat zijn woord voldoende is om haar leven te ontwrichten. De man weet dat en geniet ervan. De vrouw is totaal in paniek.

Is dit de harmonieuze post-raciale samenleving die we in gedachten hadden? Moet de toekomst net zo erg zijn als het verleden?

Was racisme misschien niet zo heel slecht, maar alleen de rolverdeling fout? Het begint er wel op te lijken.