Hebreeuwse Universiteit toont risico op kanker door antioxidant-rijke voedingsmiddelen

Ter illustratie. Beeld MaagDarmLever stichting

Laat dat kopje zwarte thee maar staan, en verminder het eten van chocolade en bessen. Onderzoek door wetenschappers van de Hebreeuwse Universiteit toont aan dat antioxidant rijke voedingsmiddelen tumorgroei kan bevorderen doordat deze de gemuteerde eiwitten in de dikke darm helpen.

Het is een feit dat artsen al lang verbijsterd heeft: kanker in de dunne darm is vrij zeldzaam, terwijl dikkedarmkanker, een naburig maar veel kleiner orgaan, voor mannen en vrouwen een van de belangrijkste doodsoorzaken is door kanker. Wat is het dat de dikke darm kanker lijkt ‘aan te ‘trekken’?

Om deze vraag te beantwoorden, ontdekten professor Yinon Ben-Neriah van het Lautenberg Center for Immunology and Cancer Research van de Hebrew University of Jerusalem (HU) en zijn team onder leiding van Dr. Eliran Kadosh dat kankermutaties van zichzelf niet per se slechte acteurs zijn.

In bepaalde micro-omgevingen zoals de darmen kunnen deze mutaties het lichaam zelfs helpen om de kanker te bestrijden, niet om het te verspreiden. Als het darm microbiome echter hoge niveaus van metabolieten produceert, zoals die in bepaalde bacteriën en voedingsmiddelen zitten die rijk zijn aan antioxidanten, zoals zwarte thee, bessen en warme chocolademelk, dan fungeert het als een bijzonder gastvrije omgeving voor gemuteerde genen en zal het de groei van darmkankers versnellen. Hun baanbrekende bevindingen werden vrijdag gepubliceerd in het tijdschrift Nature.

Professor Yinon Ben-Neriah van de Hebreeuwse universiteit. Foto EMET Prize via Hebrew University

Ben-Neriah en zijn team hielden de darm microbiomen in gedachten toen ze de gastro-intestinale kankers nader bekeken, en hebben mogelijk de reden gevonden waarom slechts 2% van de kankers wortel schiet in de dunne darm, terwijl maar liefst 98% van de kankers plaatsvindt in de dikke darm.

Een groot verschil tussen deze twee organen is het niveau van de darmbacteriën: dunne darmen bevatten er weinig, terwijl darmen een veelvoud bevatten.

“Wetenschappers beginnen steeds meer aandacht te besteden aan de rol die darm microbiomen spelen in onze gezondheid: zowel hun positieve effecten als, in dit geval, hun soms schadelijke rol bij het helpen en bevorderen van ziekten”, legt Ben-Neriah uit.

Een beetje achtergrond informatie kan geen kwaad. TP53 is een gen dat in elke cel voorkomt. Het produceert een eiwit genaamd p53 dat fungeert als de barrière van de cel en genetische mutaties in de cel onderdrukt. Als p53 echter beschadigd raakt, beschermt het de cel niet meer. Integendeel, het drijft de kanker op en helpt tumoren zich te verspreiden en te groeien.

Om hun theorie te testen dat de darmflora een rol speelde, introduceerden de onderzoekers gemuteerde p53-eiwitten (‘kanker-drijven’) in de darmen.

Verbazingwekkend genoeg reageerde de dunne darm door de gemuteerde p53-kanker-drijver terug te zetten naar normaal p53, en veranderde in ‘superonderdrukkers’ die de kankergroei beter onderdrukten dan gezonde p53-eiwitten.

Maar toen gemuteerd p53 echter in de dikke darm werden geïntroduceerd, deden ze geen omkering of uitwisseling maar bleven ze trouw aan hun kanker-drijf karakter en bevorderden ze de verspreiding van kanker.

‘We waren geboeid door wat we zagen’, herinnert Ben-Neriah zich. “De darmbacteriën hadden een Jekyll en Hyde-effect op de gemuteerde p53-eiwitten. In de dunne darm veranderden ze volledig van koers en vielen ze de kankercellen aan, terwijl ze in de dikke darm de kankergroei bevorderden. ”

Om hun theorie, dat darmflora een belangrijke factor was waarom gemuteerde p53 fungeerde als tumorblokkers in de dunne darm maar als tumorversnellers in de dikke darm, verder te testen, dienden de wetenschappers antibiotica toe om de darmflora van de dikke darm te doden. Toen ze dat eenmaal deden, was de gemuteerde p53 niet in staat om door te gaan met kanker.

Wat zit er in deze flora waardoor darmkanker zich zo snel verspreidt?

Een nauwkeurige analyse identificeerde de boosdoener: darmflora die metabolieten produceert, ook wel ‘antioxidanten’ genoemd, die in hoge concentraties worden aangetroffen in voedingsmiddelen zoals zwarte thee, warme chocolademelk, noten en bessen.

Het was veelzeggend dat, toen de wetenschappers muizen een antioxidant rijk dieet gaven, hun darmflora de kanker bestrijdende modus van p53 versnelde. Deze bevinding is met name van belang voor patiënten met een familiegeschiedenis van colorectale kanker.

‘Wetenschappelijk gezien is dit een nieuw terrein. We waren verbaasd te zien in hoeverre microbiomen kankermutaties beïnvloeden, en in sommige gevallen hun aard volledig veranderden ”, vertelde Ben-Neriah.

Kijkend naar de toekomst, moeten degenen met een hoog risico op darmkanker hun darmflora vaker laten screenen en twee keer nadenken over het voedsel dat ze verteren.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)