Coronavirus-tsaar Gamzu: “Buitenlandse studenten uitzetten als ze coronaregels breken”

Coronavirus tsaar Prof. Ronni Gamzu . Foto YouTube.

Na de eis van de ultraorthodoxe regeringspartijen om 16.000 voornamelijk uit de VS afkomstige yeshiva-studenten naar Israël te laten komen voor de feestdagen – en het daaraan toegeven door premier Netanyahu en minister Edelstein van Volksgezondheid – heeft de nieuw benoemde “coronavirus-tsaar” van Israël laten weten het niet met deze beslissing eens te zijn.

In niet mis te verstane woorden liet hij weten dat ‘zodra buitenlandse studenten zich niet aan de geldende regels houden, zij het land worden uitgezet.’

‘Ik zeg tegen de hoofden van de instellingen – of het nu yeshiva’s, universiteiten of hogescholen zijn – als er iemand komt die verondersteld wordt in quarantaine te zitten en zich daar niet aan houdt, zullen we stappen ondernemen tegen de desbetreffende instelling en ook het individu, waarbij uitzetting een mogelijkheid is,” vertelde prof. Ronni Gamzu aan de publieke omroep KAN.

Studenten moeten tot 14 dagen na aankomst in quarantaine blijven en mogen dat doen in groepen van maximaal zes personen.

“De beslissing om de studenten toe te laten was genomen voordat ik mijn post opnam”, zei Gamzu, die zich eerder duidelijk tegen dit beleid had uitgesproken.

Ondanks een aanhoudend verbod voor niet-staatsburgers om naar Israël te reizen als gevolg van de coronavirus pandemie, kwamen minister van Binnenlandse Zaken Aryeh Deri en minister van Volksgezondheid Yuli Edelstein overeen om buitenlandse studenten het land binnen te laten.

We moeten hier het verstandige doen en een nieuwe brand voorkomen’, zei Gamzu. Tijdens de eerste golf van het virus werd aangetoond dat de meeste van de besmettingen in Israël afkomstig waren van reizigers uit de VS.

Edelstein zei dat kritiek op het besluit “antisemitisch” was, kennelijk verwijzend naar het anti-Haredi-sentiment en dat er ook niet religieuze studenten onder zitten.

Dat er nu zoveel ophef over is heeft volgens Edelstein te maken met het ‘anti religieuze sentiment in Israël’ en niet met het grotere risico op nieuwe virus besmettingen.

De situatie toont opnieuw aan hoe de regering onder leiding van premier Netanyahu er alles voor over heeft om de ultraorthodoxe partijen te vriend te houden en aan de macht te blijven.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!