Bepaalde kazen, schapenyoghurt, worst en biefstuk verhogen het risico op kanker

Schapenkaas ter illustratie. Screenshot YouTube

Israëlische onderzoekers hebben samen met hun collega’s uit Frankrijk, Italië en de Verenigde Staten hebben een direct moleculair verband gevonden tussen vlees- en zuiveldiëten en de ontwikkeling van antilichamen in het bloed die het risico op kanker verhogen.

Door dit verband wordt de hoge incidentie van kanker verklaart bij mensen die grote hoeveelheden zuivelproducten en rood vlees consumeren, vergelijkbaar met het verband tussen hoog cholesterol en hartaandoeningen.

De studie, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift BMC Medicine, werd geleid door Vered Padler-Karavani van de afdeling Celonderzoek en Immunologie aan de Shmunis School of Biomedicine and Cancer Research aan de Universiteit van Tel Aviv. 

De wetenschappers keken naar Neu5Gc, een suikermolecuul in zoogdierweefsel (niet in gevogelte of vis). Kinderen ontwikkelen antilichamen tegen Neu5Gc wanneer ze worden blootgesteld aan zuivel- en vleesproducten. Het is al bekend dat deze antilichamen het risico op kanker verhogen, met name colorectale kanker.

De onderzoekers gebruikten voorbeelden uit een uitgebreide nationale voedingsenquête in Frankrijk, om het directe verband te ontdekken. Salam Bashir, een promovendus in het laboratorium van Padler-Karavani, en andere teamleden maten Neu5Gc in een verscheidenheid aan zuivel- en vleesproducten die veel voorkomen in het Franse dieet. Ze berekenden de dagelijkse Neu5Gc-inname van 19.621 volwassenen die alles wat ze gedurende meerdere dagen aten, online rapporteerden.

Vervolgens nam het team een representatieve steekproef onder 120 deelnemers, die gemiddeld 21 niet-opeenvolgende 24-uurs voedingsrecords dienden en een hoge of lage inname van de Neu5Gc-suiker aantoonden, waarbij vervolgens de niveaus van de anti-Neu5Gc-antilichamen in hun bloed werden getest.

Daarna creëerden Padler-Karavani en haar team een ​​Gcemic-index voor voedingsmiddelen op basis van deze bevindingen en de kwantificering van Neu5Gc-suiker in verschillende Franse voedingsproducten, waarvan overmatige consumptie kan leiden tot verhoogde antilichamen – en dus waarschijnlijk ook tot een verhoogd risico op kanker zoals colorectale en borstkanker.

Terwijl mozzarella en koemelk bijvoorbeeld laag scoren op de Gcemic-index, bevatten worst en biefstuk, gevolgd door Roquefort en schapenfetakaas evenals schapenyoghurt grote hoeveelheden Neu5Gc-suiker per gram. De onderzoekers merkten op dat mannen meer Neu5Gc consumeerden dan vrouwen, voornamelijk uit rood vlees.

“We vonden een significante correlatie tussen een hoge consumptie van Neu5Gc uit rood vlees en kaas en een verhoogde ontwikkeling van die antilichamen die het risico op kanker verhogen”, zei Padler-Karavani.

“Al jarenlang wordt er geprobeerd om zo’n verbinding te vinden, maar niemand heeft dat ooit gedaan. Nu konden we voor het eerst een moleculaire link vinden dankzij de nauwkeurigheid van de methoden die worden gebruikt om de antilichamen in het bloed te meten door de gedetailleerde gegevens van de Franse dieetvragenlijsten. “

Ze adviseert het eten van rood vlees en kaas te matigen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)