Medasense pijnmonitor vermindert pijn na operatie

Medasens pijn monitor. Foto Medasense

Het monitoren van pijnresponsniveaus tijdens operaties met het Israëlische Medasense kan pijn na de operatie helpen verminderen, volgens een studie in het British Journal of Anesthesia .

Het apparaat van Medasense bewaakt en kwantificeert de pijnrespons van patiënten objectief met behulp van kunstmatige intelligentie en een gepatenteerd niet-invasief sensorplatform. De informatie stelt clinici in staat om de pijnbestrijding te optimaliseren en te personaliseren en overmedicatie te voorkomen op momenten dat de patiënt niet kan communiceren.

Onderzoeksresultaten toonden aan dat de postoperatieve pijnscores van patiënten een derde lager waren wanneer het toedienen van pijnmedicatie tijdens de operatie werd geleid door de monitor van Medasense. Bovendien waren de stresshormoonspiegels (ACTH en cortisol) bij deze patiënten tot 50% lager.

“Hoge pijnscores na chirurgische ingrepen komen vaak voor en worden in verband gebracht met slechte resultaten voor de patiënt; maar aan de andere kant weten we dat overmatig gebruik van opioïden die tijdens de operatie zelf worden toegediend om postoperatieve pijn te voorkomen, andere complicaties kan veroorzaken”, legt onderzoeksleider dr. Albert Dahan van het Leids Universitair Medisch Centrum in Nederland uit.

De studie volgde 50 patiënten die een electieve buikoperatie ondergingen in een twee-center gerandomiseerde gecontroleerde studie. Sommige patiënten kregen pijnstillers tijdens de operatie op basis van de Medasense-index voor nociceptieniveaus (NOL). De controlegroep ontving analgetica volgens standaard hemodynamische monitoring.

De onderzoekers meldden dat hoewel er geen toename was in de totale dosering in de NOL-geleide groep, deze patiënten minder pijn rapporteerden in de eerste 90 minuten na de operatie in vergelijking met de controlegroep.

“Artsen die NOL-monitoring gebruiken om analgesie te sturen, zijn in staat om nauwkeuriger vast te stellen wanneer het pijnresponsniveau van een patiënt stijgt en om analgetische medicatie nauwkeuriger af te stemmen. Aangezien we ontdekten dat de dosering van opioïden in het algemeen niet verschilde tussen de groepen, kunnen we het verschil in uitkomsten met vertrouwen relateren aan de timing van geïndividualiseerde dosering, zoals geleid door de NOL-monitor, ”zei Dahan.

Het PMD-200-apparaat van Medasense wordt in Europa exclusief door Medtronic gedistribueerd; is goedgekeurd voor marketing ook in Canada, Latijns-Amerika, Israël en Australië; en maakt connectiviteit met Philips-patiëntmonitors mogelijk.

Medasense-oprichter en CEO Galit Zuckerman-Stark zei dat het bedrijf bezig is met het verkrijgen van goedkeuring van de FDA voor commercialisering in de Verenigde Staten.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)