Israëlische wetenschappers gebruiken mRNA COVID-19 vaccintechnologie om kanker te bestrijden

Ter illustratie, kankercellen. Foto Cancer org USA

Onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv hebben een vergelijkbare technologie als Pfizer en Moderna, die zich op kankercellen richten en deze genetisch neutraliseren, waardoor de algehele overlevingskans toeneemt.

Professor Dan Peer, vice-president voor R&D en hoofd van het Laboratorium voor Precisie NanoMedicine aan de ‘Shmunis School of Biomedicine and Cancer Research’ van de universiteit van Tel Aviv, zegt tegen de Jerusalem Post: “Toen we 12 jaar geleden voor het eerst over behandelingen met mRNA spraken, dachten mensen dat het sciencefiction was.”

Volgens een persbericht gebruiken ontwikkelden de onderzoekers wat bekend staat als “CRISPR-LNPs”, een specifiek op lipid nanodeeltjes gebaseerd afgiftesysteem dat zich op kankercellen richt en deze vernietigt door middel van genetische manipulatie. Het systeem draagt ​​een genetisch mRNA dat codeert voor het CRISPR-enzym Cas9 dat “fungeert als een moleculaire schaar die het DNA van de cellen doorsnijdt”.

Met CRISPR-technologie kunnen onderzoekers DNA-sequenties veranderen en de functie van de gen wijzigen.

“Kankergenen zijn verantwoordelijk voor de proliferatie van kankercellen”, zei Peer. “We willen die genen doorknippen, zodat ze niet meer actief zijn en ze de kankercellen voor altijd vernietigen.”

Maar hij zei daarbij dat de uitdaging was om die ‘schaar’ in de juiste cellen te brengen zonder gezonde cellen aan te raken, ‘je wilt het genoom van een gezonde cel niet bewerken en het doden’.

Professor Dan Peer. Foto universiteit van Tel Aviv

Dus plaatsten de onderzoekers het mRNA in een vettige envelop die bekend staat als een lipide, en injecteerden het systemisch of lokaal in de tumor. Een gps-achtig systeem identificeert de kankercellen, ontgrendelt ze en vernietigt ze.

In dit meest recente experiment richtte het onderzoeksteam zich op twee soorten kanker: glioblastoom, dat de meest agressieve vorm van hersenkanker is, met een levensverwachting van 15 maanden sinds de diagnose en een overlevingspercentage van 3% kent in maximaal vijf jaar, en uitgezaaide eierstokkanker, een belangrijke doodsoorzaak bij vrouwen en de meest dodelijke kanker van het vrouwelijke voortplantingssysteem.

De onderzoekers toonden aan dat een enkele behandeling met CRISPR-LNP’s de gemiddelde levensverwachting van muizen met glioblastoom tumoren verdubbelde, waardoor hun algehele overlevingskans met ongeveer 30% verbeterde. Tegelijkertijd verhoogde het de algehele overlevingskans met 80% in een muizenmodel met uitgezaaide eierstokkanker.

“Dit is de eerste studie ter wereld die aantoont dat het CRISPR-genoom bewerkingssysteem kan worden gebruikt om kanker bij een levend dier effectief te behandelen”, zei Peer.

“Benadrukt moet worden dat dit geen chemotherapie is. Er zijn geen bijwerkingen en een kankercel die op deze manier wordt behandeld, zal nooit meer actief worden. De moleculaire schaar van Cas9 knipt het DNA van de kankercel, neutraliseert het en voorkomt permanent replicatie.”

De bevindingen werden in november 2020 gepubliceerd in het peer-reviewed tijdschrift Science Advances.

Hij voegde eraan toe dat de CRISPR-technologie voor genoombewerking “een revolutie teweeg heeft gebracht in ons vermogen om genen op een gepersonaliseerde manier te verstoren, repareren of zelfs vervangen.”

Zoals eeerder gezegd, zijn de vaccins Pfizer en Moderna vergelijkbaar. Ze nemen nanodeeltjes – “kleine bolletjes gevuld met mRNA” – en injecteren ze in het lichaam, legt prof. Cyrille Cohen, hoofd van het immunotherapie-laboratorium aan de Bar-Ilan University, uit. Cellen eten die deeltjes en ‘leren’ hoe ze een viraal eiwit kunnen maken. Zodra ze het eiwit hebben gemaakt, ziet het lichaam het als een vreemd antigeen en maakt het er antilichamen tegen aan.

“De antilichamen en T-cellen van het lichaam patrouilleren totdat ze het echte virus ontmoeten en dan zullen ze voorkomen dat het ons lichaam aanvalt,” zei Cohen.

“Er is vanuit een immunologisch standpunt, veel gemeen tussen virus en kanker “, voegde hij eraan toe. “Een optie om het immuunsysteem te helpen kanker te bestrijden , is door het te ‘herprogrammeren’ om kanker gerelateerde eiwitten te herkennen, doelwitten die onderscheid kunnen maken tussen gezonde en tumorcellen. Zo zou je je lichaam de genetische informatie kunnen geven die deze ‘kankereiwitten’ codeert om het immuunsysteem te stimuleren om de kankercellen aan te vallen.”

Een ander idee is wat Peer doet in zijn lab. Peer zei zelfs dat hij een lipidenafgiftesysteem had ontwikkeld dat werd verkocht aan BioNTech, het bedrijf dat samenwerkt met Pfizer om zijn COVID-19-vaccin te ontwikkelen.

Peer zei dat zijn kankeronderzoek nog in de kinderschoenen staat. Maar “door zijn potentieel aan te tonen bij de behandeling van twee agressieve kankers, opent de technologie tal van nieuwe mogelijkheden voor de behandeling van andere soorten kanker, evenals zeldzame genetische ziekten en chronische virale ziekten zoals aids.

“Hij vertelde The Jerusalem Post dat het team ook van plan is om met deze technologie te experimenteren op genetische ziekten, zoals spierdystrofie van Duchenne.

Hij zei dat hij hoopt binnen de komende 18 maanden tot drie jaar met menselijke proeven te beginnen. “Ik geloof dat we in de nabije toekomst veel gepersonaliseerde behandelingen zullen zien op basis van genetische boodschappers, voor zowel kanker als genetische ziekten,” zei Peer. “Ik ben optimistisch.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)