Chabad-Lubavitch

Chabad-Lubavitch is een van de grootste chassidische bewegingen ter wereld. Deze werd gesticht in 1775 in Wit-Rusland door Rabbi Shneur Zalman van Liadi (1745–1812). Als gevolg van de holocaust, is hoofdkwartier van Chabad thans gevestigd in de wijk Crown Heights, in Brooklyn (New York), waar de daar woonachtige gemeenschap bestaat uit circa 20.000 personen. Slechts enkelen wonen nog in Wit-Rusland.

De zevende en laatste Lubvitch rebbe, rabbijn Menachem Mendel Schneerson, is in 1994 in New York overleden. Hij besloot vertegenwoordigers over de hele wereld te sturen om bestaande religeus-joodse gemeenschappen te helpen, nadat deze door de holocaust bijna volledig waren gedecimeerd.

In Nederland is Lubavitch reeds 60 jaar actief. Circa de helft van de orthodoxe rabbijnen in Nederland is lid van Lubavitch. De Lubavitcher rabbijnen werken binnen het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK), de overkoepelende organisatie van orthodox-joodse gemeenten in Nederland, en andere organisaties die onderdeel zijn van de Nederlands-Joodse infrastructuur. Een vruchtbare samenwerking die enorm heeft bijgedragen aan de wederopbouw van de naoorlogse Joodse gemeenschap in Nederland.