Malta 馃嚥馃嚬

Screenshot: Google Maps

Malta, officieel de Republiek Malta, is een Zuid-Europese archipel gelegen in de Middellandse Zee die bestaat uit de eilanden Malta, Gozo, Comino, het kleinere Manoel Island en de kleine onbewoonde eilanden Cominotto, Filfla, Fungus Rock en de Saint Paul’s Islands. Het eiland is gelegen tussen het Italiaanse eiland Sicili毛 en het Noord-Afrikaanse Libi毛.

Joods Malta

Volgens het boek van een demograaf van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem, Sergio DellaPergola’s World Jewish Population 2016, telt Malta tussen de 100 en 300 Joden. Andere bronnen spreken over circa 1000 Maltese Joden. De gemeenschap is hoofdzakelijk van Sefardische afkomst. Maltese Joden leven in harmonie op het eiland en er is in recente jaren een aanzienlijke opleving van het Joodse leven als gevolg van de komst van naar schatting 500 Joodse expats uit Isra毛l, de EU en de VS.

De gemeenschap is hoofdzakelijk van Sefardische afkomst. Maltese Joden leven in harmonie op het eiland en er is in recente jaren een aanzienlijke opleving van het Joodse leven als gevolg van immigratie van Joodse expats uit Europa en Isra毛l.

De Maltees-Joodse gemeenschap wordt vertegenwoordigd door de Joodse Gemeenschap van Malta (JCM) en is aangesloten bij de World Jewish congress, het overkoepelend orgaan van Joodse gemeenschappen wereldwijd.

In 2013 heeft rabbijn Chaim Shalom en mevrouw Chaya Mushka Segel een Chabad centrum geopend op het eiland, een Joodse centrum die zich met name richt op de Joodse expat gemeenschap en Joodse toeristen die het eiland bezoeken.

Contactgegevens

Jewish Community of Malta (JCM)
Telefoon: +356 386 266
E-mail: isranam@onvol.net
Website: www.jewsofmalta.com

Voorzitter: Reuben Oyahon

Chabad Jewish Center of Malta
Telefoon: +356 7923 3213
Website: www.jewishmalta.com

Bron: World Jewish Congress, Wikipedia, Chabad