Shanghai gaat Joodse wijk restaureren

Het gemeentebestuur van de Chinese stad Shanghai heeft besloten de woonwijk Waitan waar tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna 30.000 joden woonden, in de oude staat te herstellen. De wijk zal na afloop van de restauratiewerkzaamheden, die een periode van 5-8 jaar in beslag zullen nemen, tot beschermd stadsgezicht worden verklaard. Waitan, ook wel ‘Bund" genaamd, ligt aan de Huangpu-rivier, die dwars door de stad loopt.

Tussen 1938 en 1941 vluchtten bijna 20.000 Joden uit Duitsland en Oostenrijk naar Shanghai . Met hulp van de inwoners van de stad slaagden de vluchtelingen erin een nieuw leven op te bouwen. Er werden meer dan 400 Joodse babies geboren, volgens Chinese geschiedkundigen een wonder. De wijk waar de Joodse vluchtelingen woonden werd al snel het ‘Wenen van Shanghai ‘ genoemd.

Na de oorlog keerden de meesten met hun gezinnen terug naar hun vaderland of emigreerden naar Israël. De woonhuizen, synagoges, winkels, restaurants en cafés, gebouwd in een volstrekt on-Chinese stijl, bleven achter als stille getuigen van een bijzonder stuk Joodse geschiedenis.

De voormalige Mozes-synagoge (Ohel Moishe) biedt onderdak aan een tentoonstelling over de Joodse geschiedenis en cultuur. "Er komen veel buitenlandse bezoekers op af, vooral joden . De tentoonstelling is al bezocht door een groot aantal regeringsleiders, waaronder de vroegere Israëlische premier Jitschak Rabin", vertelt Wang Faliang, die al elf jaar bij de ingang de toegangskaartjes controleert.

"Ik ben geboren in Shanghai " vertelt Sara Imas (63). "Ik zal de tijd dat ik er woonde nooit vergeten." Het verhaal van Sara Imas is een voorbeeld van hoe het velen verging. Haar vader, afkomstig uit het grensgebied tussen Duitsland en Polen, vluchtte in 1939 naar Shanghai en trouwde er met een Chinese vrouw. Na de oorlog vestigde het gezin zich in Israël.

Sara Imas keerde later terug naar Shanghai , waar ze een zoon kreeg die ze de naam "Yihua" gaf, de Chinese uitspraak van de landsnamen China en Israël. Ze werkt voor de Israëlische diamantfirma Lustig Bro. & Co. Naast Hebreeuws en Engels spreekt ze algemeen Chinees en beheerst ze de dialecten die gesproken worden in Shanghai , Guangdong, Suzhou en de noordelijk gelegen provincie Jiangsu.

Klik HIER voor een uitgebreide geschiedenis van de joodse gemeenschap in Shanghai .

Advertentie (4)