Twee Israelische pioniers in de geneeskunde zetten de gezondheidszorg op zijn kop

 

Twee jonge Israëlische pioniers in de geneeskunde zetten de gezondheidszorg op zijn kop. Zij gebruiken Big Data en Kunstmatige Intelligentie (AI) om ziekten te voorspellen en nieuwe behandelingskuren aan te bieden. Dr. Kira Radinsky en professor Ran Blitzer veranderen de toekomst van de geneeskunde in Israël en de wereld.

Het werk van Dr. Radinsky – dat ze als startup verkocht voor $40 miljoen – detecteert trends binnen een systeem dat statische links herkent die met het blote oog onzichtbaar zijn. De eerste versie van dit systeem – die gebaseerd was op haar proefschrift – was in staat om weken van tevoren met succes cholera-uitbraken in Cuba te voorspellen.

Zoals te verwachten, heeft het werk van Dr. Radinsky haar al vele prijzen opgeleverd en een ereplaats in de lijst van ‘slimme jonge uitvinders van onze generatie’ in tijdschriften als MIT Tech Review en Forbes. In 2014 stak ze een fakkel aan tijdens de jaarlijkse televisieuitzending op de Onafhankelijkheidsdag van Israël. Ze is ook benoemd tot eBay-hoofdwetenschapper in Israël.

Wat staat er nog meer op stapel voor Dr. Radinsky? Kunstmatige intelligentie gebruiken om doorbraken in de geneeskunde te creëren, bijvoorbeeld experimenteren met medicijnen die door de Amerikaanse voedsel en warenautoriteit FDA zijn goedgekeurd voor bepaalde ziekten, en onderzoeken hoe ze andere ziekten kunnen behandelen.

Een andere richting van kunstmatige intelligentie in de geneeskunde is de identificatie van nieuwe moleculen, die hen markeert als potentiële geneesmiddelen voor bepaalde ziekten. Een derde toepassing van AI in de geneeskunde die Dr. Radinsky ontwikkelt, is de automatisering van diagnostiek. Dat wil zeggen, het decoderen van tests zoals ECG’s (hartfilmpjes). Dit betekent een snelle samenvatting met heel veel gegevens, wat uiteindelijk een snellere diagnose met ondersteuning van medische beslissingen betekent. Dit kan zich vertalen in een ‘quick-fire-beslissing’ in situaties van leven en dood.

Professor Ran Blitzer gebruikt ook Big Data om chronische ziekten te voorspellen en te behandelen. Hij is het hoofd van het General Institute for Research van Clalit Health Service, dat databases gebruikt om de gezondheid van patiënten te verbeteren.

In 2014 verklaarde de Wereldgezondheidsorganisatie het Instituut een centrum voor wereldwijde uitmuntendheid. Neem een ​​nierziekte bijvoorbeeld: het team van prof. Blitzer heeft een voorspellend model gecreëerd dat binnen een homogene groep (in termen van nierfunctie) identificeert wie wel en wie niet vatbaar is voor de ziekte. Met deze voorspellingen kunnen artsen de behandeling aanpassen, die in dit vroege stadium niet hoeft te worden gedialyseerd. Over het algemeen is de behandeling gecentreerd rond voedingsverandering en een verandering in medicamenteuze behandeling.

Een ander doel van het werk van Dr. Blitzer is het minimaliseren van onnodige medische tests en screeningen die mogelijk zelfs schade kunnen veroorzaken. Hoewel het instituut academisch is, creëert het ook interventiemodellen, zoals de ontwikkeling van een model dat op de dag van opname voorspelt dat patiënten na ontslag opnieuw kunnen worden opgenomen. Nadat de patiënt is ontslagen, waarschuwt een computerverpleegkundige de verpleegkundige bij zijn ziekenfonds of verzekering, die dan weet welke vervolgvragen hij moet stellen en welke behandeling hij moet adviseren, zodat hij niet opnieuw opgenomen kan worden. Met deze technologie zijn herinfecties al met 9% afgenomen.

Met deze baanbrekende vooruitgang zal ‘patiëntgerichte geneeskunde’ realiteit worden.

Advertentie (4)