“Dorp in een doos”: Israelische bedrijf komt met volledig zelfvoorzienend dorp (VIDEO)

Dorp uit een doos. Foto screenshot you tube.

Hoe hard we ook proberen, een duurzaam leven leiden is een voortdurende zware strijd. We gebruiken metalen rietjes en herbruikbare tassen om het plasticverbruik te verminderen, schakelen het water uit als we onze poetsen, proberen biologische producten te kopen om duurzame landbouw te ondersteunen. En toch hebben we allemaal een CO2-voetafdruk – een negatieve impact op het milieu die gewoon onvermijdelijk is.

Israëlische ondernemers Jonathan Haran en Victor Hajaj willen een drastische transformatie zien in onze manier van denken over hulpbronnen en consumptie. En ze willen deze verandering op maatschappelijk en gemeentelijk niveau bewerkstelligen.

“Alle middelen die we nodig hebben om te leven, maken deel uit van de samenhang tussen voedsel, water en energie,” vertelt Haran in een telefonisch interview. “Dat is alles wat we nodig hebben.”

“Onze onderneming is gegroeid uit Victor’s overtuiging dat alle mensen een economisch en existentieel vangnet moeten hebben”, zegt Jonathan Haran, Hajaj’s partner in The Sustainable Group , opgericht in 2017.

Het vlaggenschipproject van de startup is “Village in a Box”, een mobiele constructie die een volledig geïntegreerd dorp bouwt, met een infrastructuuroplossing die gemeenschappen voorziet van huisvesting, energie, voedsel en water.

Foto screenshot you tube

“Vooral in afgelegen gebieden met een zwakke infrastructuur kan deze gedecentraliseerde aanpak een enorme impact hebben”, zegt Haran. Door gemeenschappen hun eigen, onafhankelijke water-, energie- en voedselvoorziening te geven, kunnen bewoners hernieuwbare energie gebruiken en volledig profiteren van de synergie van systemen, lokaal voedsel verbouwen door middel van verticale landbouw, het afval van het dorp goed te hergebruiken en water te recyclen. Het kan een ongelooflijk efficiënte benadering van resource management zijn die zich direct vertaalt in maar liefst 35 procent lagere kosten van levensonderhoud.

Een test dorp is in ontwikkeling in de Negev-woestijnstad Mitzpeh Ramon, de thuisbasis van de beroemde Ramon Crater. De Sustainable Group zal 200 modulaire huizen en infrastructuur opzetten, inclusief gemeenschappelijke ruimtes, industrie en landbouw.

“Dat is een geweldige plek om te beginnen”, legt Haran uit, “omdat Mizpe Ramon de meest afgelegen stad in Israël is. Als het hier werkt, midden in de woestijn, is dat een geweldig bewijs dat het overal ter wereld kan werken. “En vooral in ontwikkelingslanden waar veel mensen overgeleverd zijn aan de natuur”.

Haran zegt dat elke volwassen inwoner van het dorp, Qayma genaamd, zal worden aangemoedigd om acht uur per maand te besteden aan landbouw, onderhoud of andere taken. Anders dan dat, zullen ze in staat zijn om een ​​carrière op of buiten het dorp na te streven.

Ieder huishouden ontvangt wekelijkse een mand met biologische groenten en fruit die ter plaatse worden gekweekt in een grote gesloten biodome-kas, waardoor de basiszekerheid van voedsel gewaarborgd is. Bewoners zullen vrij zijn om te kopen of te groeien wat ze maar willen; elk huis krijgt een tuin van 250 vierkante meter.

<em>Foto screenshot you tube</em>

Qayma zal het water zo dicht mogelijk bij 100 procent recyclen. Afvalwater van douches en afwas gaat naar spoeltoiletten en een compleet afvalbehandelingssysteem zorgt voor schoon water voor irrigatie, biogas voor koken en verwarmen en mest voor gewassen.

Energie voor het dorp is 100% hernieuwbare energie uit zon en wind, lithium-ionbatterijenzullen zorgen voor energieopslag en een biodiesel-generator voor back-up.

Smart-home technologie – deels Israëlisch – zal bewoners in staat stellen om precies te zien hoeveel water zij en de rest van het dorp in realtime consumeren. Warm water wordt geleverd volgens de vooraf ingestelde behoeften van elke bewoner, met behulp van beschikbare energie in plaats van de energie op te slaan in dure batterijen.

De huizen in “dorp uit een doos”, die ook bestand zijn tegen aardbevingen, omvatten elk 120 vierkante meter en zijn gebouwd met behulp van een opblaasbare ballon die is besproeid met een dunne laag cement, waardoor je de koepelvorm krijgt.

Qayma zal niet alleen CO2-neutraal zijn, maar ook CO2-negatief en vrij van vervuiling, dankzij de overvloedige bomen en struiken. Maar ook door een beleid om geen auto’s toe te staan ​​in de buurt. Alleen fietsen en scooters zijn toegestaan. Elektrische voertuigen worden buiten de buurt geparkeerd en zijn geschikt voor gedeeld gebruik.

Het project wekt interesse in buurlanden en gemeenschappen in Israël, zegt Haran. Middelschaarste is vooral uitgesproken in het Midden-Oosten. Haran zegt dat The Sustainable Group “al met sommige Bedoeïenen en Arabische gemeenschappen in Israël samenwerkt” en in de toekomst meer van dergelijke samenwerking zou willen zien.

Advertentie (4)