Sharon ontslaat twee ultrarechtse ministers

Avigdor Lieberman van verkeer en Benny Elon van toerisme zijn lid van de Nationale Unie, die samen met de Nationale Religieuze Partij een sterke factie vormt tegen het ontruimingsplan van minister Sharon.

De twee ministers bleven zich verzetten tegen Sharon’s voorstel voor eenzijdige terugtrekking uit de Gazastrook. Het ontslag van Lieberman en Elon is een kunstgreep waarmee Sharon binnen zijn regering een nipte meerderheid hoopt te creëren van voorstanders van zijn plan, dat zondag in stemming wordt gebracht.

Binnen het kabinet bestaat grote verdeeldheid over het plan. dat begin mei werd afgewezen door een meerderheid van de leden van de Likud-partij. Inclusief Lieberman en Elon waren twaalf ministers tegen en elf ministers voor het plan. De meest prominente tegenstanders zijn minister van financiën Benjamin Netanyahu en minister van buitenlandse zaken Silvan Shalom. Vooral de steun van ex-premier Netanyahu, de grootste rivaal van Sharon binnen Likud, leek van belang voor de aanvaarding van het plan, maar met het ontslag van de twee ministers is die niet meer nodig voor een meerderheid. Als de regering voor het plan stemt zal het worden voorgelegd aan de Knesset.

Sharon wil alle 21 joodse nederzettingen in de Gazastrook ontmantelen, plus vier kleine nederzettingen in het noorden van de Westoever. In ruil daarvoor wil de premier een aantal grote nederzettingen annexeren. Een groot deel van zijn eigen achterban vindt dat Sharon met de terugtrekking capituleert voor de Palestijnse terreur.

Volgens recente opiniepeilingen is de meerderheid van de Israëlische bevolking voorstander van het terugtrekkingsplan, en is ook een aanzienlijk deel van de Likoed-leden van het parlement geneigd Sharon te geloven als hij zegt dat Netanyahu vooral zijn eigen politieke en persoonlijke gewin najaagt met zijn verzet tegen het ontruimingsplan.