Staking verhindert voetbalwedstrijd

De selectie van voetbalclub Heerenveen die in Israël het UEFA-bekerduel tegen Maccabi Petach Tikva zou spelen is niet verder gekomen dan Schiphol. Het vliegverkeer naar en van Tel-Aviv is door een algemene staking van Israëlische ambtenaren lamgelegd.

Een poging van de Europese voetbalunie UEFA de staking te breken, is mislukt. Wat er met het duel, dat voor woensdag stond gepland, gaat gebeuren is nog niet bekend. Vertegenwoordigers van de UEFA voerden dinsdagochtend overleg met Israëlische regeringsleiders, voetbalofficials en bazen van de vakbonden.

Aanvankelijk werd de Friese club toegezegd dat de ElAlvlucht vanuit Amsterdam geen gevaar liep, later zou alleen de club gebruik mogen maken van het toestel van El Al. De Israëlische maatschappij weigerde echter te vliegen, omdat er geen duidelijkheid werd verkregen of er daadwerkelijk geland mocht worden in Tel-Aviv. Nadat de UEFA duidelijk werd dat ook het viertal Turkse scheidsrechters in Istanbul aan de grond moest blijven, was er geen andere mogelijkheid dan het duel af te gelasten. De selectie van Heerenveen dronk nog een kopje koffie op Schiphol en keerde daarna terug naar het noorden waar later op de dag gewoon getraind werd.