De verwikkelingen rond Marwan Barghouti


De Palestijnse leider wordt uit de Fatah-beweging gegooid als hij zijn kandidatuur voor het Palestijnse leiderschap niet intrekt, aldus het nieuwe Fatah-hoofd, Farouk Kaddoumi afgelopen maandag. Barghouti lijkt nu enigzins in te geven door onder voorwaarden zijn kandidatuur in te zullen trekken.


Barghouti wil de overleden Yasser Arafat opvolgen. Het centraal comitee van Fatah waarschuwde al eerder dat de groepering uiteen kan vallen als Barghouti het opneemt tegen de officiele kandidaat, PLO-leider en oud-premier Mahmoud Abbas. Kaddoumi zei afgelopen maandag te hopen dat Barghouti zijn conclusies trekt en de kandidatuur opgeeft.


Barghouti was ooit de Fatah-chef op de Westelijke Jordaanoever, maar zit wegens moord nu in een Israëlische gevangenis. Hij geldt als compromisloos, in tegenstelling tot Abbas. Volgens een maandag gepubliceerde opiniepeiling zijn Abbas en Barghouti in een nek-aan-nekrace verwikkeld. De gematigde ex-premier zou op 9 januari kunnen rekenen op 40 procent van de stemmen, zijn rivaal op 38 procent [Bron: planet.nl, 6 december 2004]


Marwan Barghouti lijkt enigzins in te geven op de Fatah eisen. Hij wil uit de race om het Palestijnse presidentschap stappen als zijn voornaamste rivaal Mahmoud Abbas aan zijn politieke eisen tegemoet komt. Dat heeft een woordvoerder van de Fatahbeweging woensdag gezegd.


Barghouti wil volgens de Fatah-woordvoerder dat Abbas erop blijft aandringen dat Oost-Jeruzalem de hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat wordt en dat er een rechtvaardige oplossing komt voor het vluchtelingenprobleem. Voorts wil hij dat de Palestijnse gevangenen worden vrijgelaten en dat Israël ophoudt militante Palestijnen te doden. Verder moet Abbas Israël oproepen zijn troepen voor de verkiezing terug te trekken van de Westelijke Jordaanoever en de bouw van de omstreden afscheiding te staken.


Bron, Noordhollands Dagblad, 8 december 2004